De unde va fi descărcat Certificatul digital UE pentru Covid

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
pasaportul covid-19 certificatul digital

Certificatul digital UE pentru COVID-19 va putea fi descărcat, de la 1 iulie, de pe platforma operaționalizată de STS, în una dintre cele trei variante, disponibilă la adresa certificat-covid.gov.ro, conform secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

Certificatul digital UE pentru Covid va fi utilizabil în trei versiuni:

  • Certificat de vaccinare,
  • Certificat de testare: acesta indica rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării,
  • Certificat de vindecare: confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv NAAT.

Suntem în linie dreaptă pentru folosirea acestui certificat digital european pentru Covid-19 sau certificat de călătorie. La 1 iulie, peste câteva zile, va intra în funcțiune și în România, s-a muncit mult în ultimele luni de zile pentru a finaliza toată această procedură. Existența acestui certficat digital european facilitează, practic, transportul și călătoria în interiorul spațiului european, a afirmat Andrei Baciu.

V-ar putea interesa și:

Certificatul digital va putea fi luat și de la direcțiile de sănătate publică

Guvernul pregătește legislația aferentă. Vor exista mai multe alte modalități prin care cetățenii vor putea ajunge în posesia documentului.

Va putea fi luat și de la direcțiile de sănătate publică, de la medicii de familie. Se va organiza, totodată, un call center. Dar și un grup de soluționare pentru probleme neprevăzute care ar putea apărea și pentru eventuale excepții.

Pe această platformă vom intra, ne vom face un cont cu o adresă de email și vom primi un link pentru a verifica dacă suntem cine pretindem că suntem. O să fie necesare câteva date de autentificare pentru a fi siguri că cel care îl solicită este și persoana care îl primește. Accesăm acel link și el ne va duce către platforma respectivă, de unde putem să descărcăm certificatul verde COVID care va fi valid pentru noi pe una dintre situațiile mai sus enumerate, a precizat secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

El a dat asigurări că platforma STS este în așa fel concepută, încât garantează că datele personale rămân în țară și nu sunt stocate nici măcar la punctul de trecere a frontierei. Prin codurile QR nu se verifică datele, ci autenticitatea lor, și nu se rețin date, a punctat secretarul de stat.

V-ar putea interesa și:

Andrei Baciu a spus că la nivel european s-a convenit să existe o perioadă de tranziție de șase săptămâni. Începând cu 1 iulie vor putea fi folosite ambele tipuri de documente: pentru vaccinare, de exemplu, va putea fi folosită și adeverință de vaccinare clasică, în paralel cu certificatul digital european.

Foto: Pixabay

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare