Datornicii vor putea să își vândă singuri bunurile luate în leasing, conform unui proiect de lege din 2020 ce prevede o serie de schimbări în ceea ce privește contractele de leasing. Perioada în care un operator de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii va creşte la 3 luni.
În proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing sunt menționate câteva modificări.
Consumatorul este definit în această propunere ca o persoană (sau grup de persoane fizice) care e utilizator/locatar într-un contract de leasing și care acționează în afara activității economice. Calitatea de consumator care acționează în scopuri personale/de familie se prezumă și nu se analizează în raport cu întreaga activitate a acestuia, ci doar în raport cu contractul respectiv.
Datornicii au dreptul să ceară rezilierea contractului după 3 luni de la scadență
O nouă modificare propusă pentru consumatori prin acest proiect este schimbarea termenului cu o lună în plus, după care operatorul de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului, din cauza neplății:.trei luni de la scadență, față de două luni cât era anterior, conform OG nr. 51/1997 modificată în prezent.
O altă mențiune specificată în propunerea legislativă se referă la situația când bunul este restituit.la termenul din contract, când eventualele despăgubiri nu vor putea.cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului diminuată.cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat sau, cu valoarea obținută prin valorificare exclusiv TVA.
Toate aceste modificări vor fi posibile numai după ce va fi promulgată propunerea legislativă de președinte.și va fi publicată în Monitorul Oficial.