Cum va funcționa pașaportul COVID-19 implementat de STS

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
pasaportul covid-19 certificatul digital

Certificatele digitale verzi (pașaport COVID-19) care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19, vor fi implementate în România de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Soluția tehnică dezvoltată de instituție va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei.

Trei scenarii conform cărora se va putea călători în Uniunea Europeană

Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.

V-ar putea interesa și:

În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel.european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor.şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii),.precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea.fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic.de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor,.testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.

Demersuri UE pentru implementarea certificatului verde COVID-19

La nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament.a Parlamentului European şi a Consiliului privind un cadru pentru emiterea,.verificarea şi acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19.

Termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea.certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021.

La nivel european are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor.membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai a.c.

V-ar putea interesa și:

STS a transmis, în data de 6 mai 2021 către grupul de suport tehnic de la nivel european certificate digitale.verzi de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora. Acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre.

Foto: Wilson Joseph de la Pixabay

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare