Un vehicul cu hidrogen are un sistem de propulsie care transformă energia chimică a hidrogenului în energie mecanică fie prin arderea hidrogenului într-un motor cu ardere internă, fie prin reacția hidrogenului cu oxigenul într-o pilă de combustie pentru a alimenta motoare electrice.
La fel ca un vehicul electric, o mașină cu hidrogen este „curată”. Vehiculele cu hidrogen sunt încă în stadii incipiente de comercializare din cauza costurilor de producție și al deficitului de stații de alimentare cu combustibil. De aceea, mașinile cu hidrogen sunt în general mai scumpe.
Pentru a încuraja adoptarea mașinilor cu hidrogen, guvernele din întreaga lume oferă diverse stimulente și reduceri pentru a ajuta la compensarea prețului de achiziție mai mare. Aceste stimulente pot reduce semnificativ costul unei mașini cu hidrogen, făcând-o mai competitivă față de vehiculele tradiționale.
Un vehicul cu hidrogen poate merge electric, însă are marele avantaj că poate să își umple rezervorul la fel de repede ca o mașină pe benzină.
Vehicul cu hidrogen cu motoare electrice
Un vehicul cu hidrogen cu motoare electrice are un sistem de pile de combustie care generează energie electrică din reacția chimică dintre hidrogen și oxigenul din aerul ambiental.
Pila de combustie produce electricitate care este folosită de un motor electric. Unele vehicule cu hidrogen au si o baterie electrică montată pe motorul electric. Aceasta este de capacitate mică, dar poate furniza o cantitate mare de energie în timp scurt pentru a face o depășire, spre exemplu.
Bateria se va reîncărca la frânare cât și de la pila de combustibil, în momentul în care puterea necesară de deplasare este mai mică decât capacitatea pilei.
Tehnologia de pile de combustie cu hidrogen este o alternativă la sistemul de propulsie electric cu baterii.
Problema unui vehicul cu hidrogen este ca poate apărea un șoc electric sau poate lua foc combustibilul.
Ce vehicule cu hidrogen au apărut pe piață
Începând cu 2018, trei modele de automobile cu hidrogen au devenit mai cunoscute: Toyota Mirai FCEV, Hyundai Nexo și Honda Clarity Hydrogen Fuel Cell.
Toyota Mirai FCEV este una dintre cele mai cunoscute mașini cu hidrogen de pe piață. Prețul este de aproximativ 60000 de dolari, dar cu stimulente guvernamentale prețul poate fi redus semnificativ.
Cum poți cumpăra mașini la licitații Adesa / Openlane
Cele mai multe vehicule cu hidrogen sunt pe șoselele din Japonia. Și asta pentru că Toyota Mirai este mașina cu hidrogen care are cea mai mare autonomie, de 1.400 de km.
Alte modele pe hidrogen care au fost lansate pe piață:
- BMW iX5 Hydrogen
- Toyota GR Yaris H2
- Honda CR-V FCEV
- Toyota Hilux Hydrogen
Cea mai rapidă mașină pe hidrogen este Hyperion XP-1. Accelerează de la 0 la 100 km/h în 2,2 secunde, întrucât este o mașină ușoară, are 1.030 kg.
Cum este produs hidrogenul
Circa 95% din hidrogen este produs prin reformarea metanului cu abur, care emite dioxid de carbon. Hidrogenul poate fi produs și prin mijloace termochimice sau pirolitice folosind materii prime regenerabile.
Energia electrică regenerabilă poate fi utilizată pentru a converti apa în hidrogen: centralele eoliene convertesc energia eoliană în energie chimică stocată în hidrogen (power-to-gas) prin folosirea energiei electrice de la producerea hidrogenului prin electroliza apei.
Dezavantajul principal al producerii hidrogenului din combustibili fosili este cantitatea mare de emisii de carbon, iar a celui produs prin electroliza apei costul de circa 4 ori mai mare.