Șoferii care au fost implicați în accidente ușoare, cu doar două autoturisme, pot completa formularul de constatare amiabilă. Se completează un singur formular, de către cei doi șoferi. Dacă există un al treilea vehicul implicat, nu se mai poate face constatare amiabilă. Trebuie să mergeți la poliție.
Evident, o constatare amiabilă (declarație accidente ușoare) poate fi făcută dacă cei doi șoferi sunt de acord. Formularele vin odată cu noua asigurare obligatorie RCA, așa că orice șofer are unul. Se completează un singur formular de constantare amiabilă de către cei doi șoferi.
Constatarea amiabilă este o procedură de evaluare a daunelor în cazul unui accident rutier fără victime, care nu necesită implicarea poliției rutiere.
Formularul de constatare amiabilă (constatul amiabil) va fi completat cu pixul, cu majuscule de cei doi șoferi. Dacă sunt martori, treceți-le numele în câmpul cu numărul 5, în partea dreaptă sus. Martorii trebuie să fie persoane pe care nu le cunosc cei implicați în accident.
Cum se completează un formular constatare amiabilă
Formularul de constatare amiabilă va fi completat pe rând de cei doi șoferi, având rubricile Vehicul A (vinovat) și Vehicul B (păgubit). Toate căsuțele trebuiesc completate cu datele de identificare ale deținătorului poliței de asigurare, ale conducătorului auto, ale mașinii și seria și numărul poliței RCA. Semnăturile celor doi şoferi trebuie să fie în spațiul respectiv.
Este obligatoriu să faceți schița accidentului. Nu contează care dintre șoferi o desenează. Trebuie să fie o singură schiță. Cereți părerea și celuilalt șofer implicat în accident când faceți desenul. Formularul de constat amiabil are două pagini autocopiative, așadar fiecare conducător auto va păstra câte o pagină, ambele au rol de original.
RCA pe suport de hârtie este obligatoriu în afara țării
Formularul de constatare amiabilă va fi depus personal de șoferul păgubit la compania de asigurări, unde va completa și o declarație tipizată. Din acel moment, asigurătorul va elibera documentul de introducere în reparație, va stabili vinovăția și va acorda despăgubirea.
Cei doi șoferi vor fi chemați de compania de asigurări pentru a face fotografii mașinilor așezate așa cum a avut loc accidentul. Neprezentarea la constatare amiabilă duce la nesoluționarea cazului.
ATENȚIE:
- odată ce ați despărțit cele două pagini autocopiative nu mai faceți modificări
- verificați corectitudinea datelor celuilalt șofer care a completat formularul. Cereți cartea de identitate, asigurarea RCA, talonul auto, și permisul de conducere (faceţi câte o copie xerox)
- termenul maxim în care trebuie să transmiţi formularul către compania de asigurare este de 24 ore
- după completarea şi semnarea formularului de ambele părţi implicate nu vă mai puteţi adresa Poliţiei
Formular constatare amiabilă
Download Formular constatare amiabila
Acte necesare constatare amiabilă
După ce constatarea amiabilă a fost semnat de soferi, aceasta trebuie depusa la societatea de asigurări a șoferului vinovat.
Formularul de înțelegere amiabilă va trebui să fie însoțit de:
- Autorizația de reparație
- Polița RCA a șoferului vinovat
- Permisul de conducere
- Certificatul de înmatriculare a mașinii avariate
- Cererea de despăgubire
Aceste acte întocmesc dosarul de daună în maxim 10 zile de la depunerea documentelor.
În cât timp se anunță o daună auto: 24 de ore.
Cât e valabilă constatarea amiabilă
După ce toate documentele au fost întocmite, asiguratorul va trebui să ofere un răspuns în maximum 30 de zile de la depunerea acestora. După ce dosarul a fost aprobat și avizat, asiguratorul va trebui să facă plata în maximum 10 zile de la depunerea ultimului document pe care asiguratorul l-a solicitat.
Procedura este reglementată prin Legea 132/2017, art. 17, alin. 1 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cunoscută și supranumită ca și legea RCA.
V-ar putea interesa și:
- Top 15 cele mai ieftine mașini hibrid
- Ce mașini ieftine puteți cumpăra prin Programul Rabla
- Top 10 cele mai vândute mașini noi
”(1) Pentru evenimentele în care sunt implicate două vehicule, din care rezultă numai prejudicii materiale, asigurații pot informa societățile din domeniul asigurărilor și în baza unui formular tipizat, eliberat de către aceste societăți, denumit în continuare constatare amiabil a de accident, în care conducătorii vehiculelor implicate consemnează informații privind data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicați, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate și ale propriilor societăți de asigurare RCA, precum și informații privind circumstanțele producerii accidentului.”
Procedurile, forma și conținutul formularului de constatare amiabilă sunt reglementare de Autoritatea de Supraveghere Financiară ( A.S.F), în conformitate cu prevederile OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice. # constatare amiabila model # amiabila auto # model constatare amiabila # constatare amiabila formular # model amiabila # formular intelegere amiabila # formular de constatare amiabila # completare amiabila