Cod rutier 2022: ce modificări apar în legislația rutieră

Autor: EVmarket Romania
LEGE avocat companii 2021 cod rutier 2022

Publicat în 2022 / Șase noi modificări din legislația rutieră ar putea fi introduse anul viitor în noul Cod rutier 2022. Despre aceste propuneri legislative s-a mai vorbit în trecut,. însă în 2022 ar putea fi introduse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Noutățile așteptate în noul Cod rutier 2022 sunt nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, noul termen de drum expres și limita de viteză pentru acesta,. mașinile eco ar putea avea numere verzi, pietonii neatenți ar putea fi sancționați,.șoferii vor putea accesa cazierul rutier, iar regulile privind circulația cu trotinete electrice ar putea deveni oficiale.

  • Interdicţie privind maşinile parcate pe trotuare

Nerespectarea interdicţiei privind ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate atunci când nu este asigurată lăţimea minimă de cel puţin 1 metru a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor, va aduce românilor sancțiuni din clasa a IV-a care prevede între 9 şi 20 de puncte de amendă.

  • Drum expres

Drumul expres va fi accesibil, conform propunerii, numai prin noduri sau intersecții reglementate, iar oprirea și staționarea pe partea carosabilă a acestor drumuri vor fi interzise. Tronsonul dintre Balș și Slatina este primul drum expres și va avea o lungime de 40 de kilometri.

În legislaţie va apărea noţiunea de drum expres, definit ca drum naţional rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulaţiei autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu serveşte proprietăţii riverane, prevăzut cu două căi unidirecţionale, separat printr-o zonă mediană sau, în mod excepţional,. prin alte modalităţi, cu excepţia unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puţin două benzi de circulaţie şi acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersecţii reglementate şi pe care oprirea şi staţionarea pe partea carosabilă sunt interzise.

Limita de viteză pe drumurile expres este de 120 km/h pentru autoturisme și motociclete. Camioanele și autocarele vor putea circula cu cel mult 100 de km/h, în timp ce motocicletele de până la 125 cm3 sau cvadriciclurile vor putea merge cu 85 de km/h.

  • Mașinile eco ar putea avea numere verzi

Mașinile electrice și hibride ar putea avea numere de înmatriculare cu litere verzi. Astfel, mașinile eco vor fi mai ușor de identificat în orașe. Acestea vor avea parcarea gratuită și vor avea acces în centrele orașelor, unde vor exista restricții.

În România sunt înmatriculate aproximativ 8.000 de autovehicule electrice. Numere de înmatriculare speciale pentru mașinile eco există deja în Norvegia și Ungaria.

  • Pietonii neatenți ar putea fi sancționați

Pietonii trebuie să se asigure indiferent de unde traversează. Distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

V-ar putea interesa și:

Pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar. În lipsa acestuia, pot folosi acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers. Nerespectarea prevederilor din Codul Rutier de către pietoni se sancționează cu amenzi din clasa I de sancțiuni (două – trei puncte-amendă). Asadar, pietonii care încalcă legea vor fi sancționați cu amenzi de 446 lei – 669 lei. Nu este permisă traversarea atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgență cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. Este interzisă și traversarea unei căi ferate atunci când barierele sunt coborâte.

  • Șoferii vor putea accesa cazierul rutier

Noul Cod rutier 2022 ar putea prevede ca șoferii să poată accesa cazierul rutier: situația amenzilor și a avertismentelor pe lângă punctele de amendă primite.

„Istoricul sancțiunilor la regimul circulației pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, în condițiile stabilite prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne”, se precizează în proiectul de lege.

  • Circulația cu trotinete electrice

Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația pe trotuar.

Pe drumurile publice, trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând, iar conducătorii lor au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare