Care este amenda pentru permis expirat în 2024

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
permis pierdut permise de conducere permis expirat Boli incompatibile cu permisul de conducere, conducere fara permis

Cod rutier: Articolul 101 din Codul Rutier menționează că circulația pe drumurile publice având carnetul auto / permis expirat constituie contravenție. Aceasta se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

”Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat,” se arată în Codul Rutier.

Întrucât o dată la 10 ani trebuie să reînnoiți permisul auto nu are rost să circulați cu un permis expirat. Amenda este destul de mare.

Permis expirat amendă

Dacă sunteți oprit de Poliție și aveți permisul expirat este posibil să primiți o amendă între 990 și 1.320 lei.

Un punct de amendă este calculat la 165 de lei în 2024.

  • 6 puncte de amendă = 990 de lei;
  • 8 puncte de amendă = 1.320 de lei;

Dacă plătiți în 15 zile lucrătoare, amenda va fi redusă la jumătate: 495 lei, respectiv 660 lei. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care le-ai primit.

Șoferii pot plăti amenzile de circulație la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic, chiar dacă sunt din alt oraș, și nu mai sunt nevoiți să facă dovada plății către Poliție. Poliția va verifica online dacă amenzile au fost sau nu achitate, întrucât procesul verbal va avea o serie unică de evidență.

Chitanța de plată a amenzii rutiere va avea trecute următoarele informații:

  • seria procesului verbal
  • codul numeric personal al contravenientului
  • contul unic al Trezoreriei
  • suma de plată
  • data plății

Acte necesare schimbare permis / preschimbare permis auto:

  • cererea solicitantului – se completează în format electronic la ghișeu;
  • actul de identitate, în original și copie;
  • dovada plății contravalorii permisului de conducere de 89 lei (taxa schimbare permis)– achitată online;
  • permisul de conducere în original;
  • documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original și copie din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere. Taxa pentru efectuarea vizitei medicale: în funcție de clinică costă între 250-400 lei.

Unde se plătește taxa preschimbare permis auto 2024: se încasează în contul BCR, CEC BANK și rețeaua de Stații de Plată SelfPay (comision 5 lei) situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități.

Mașini ieftine prin Rabla cu prețuri sub 10.000 euro

Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente – în curs de operaționalizare, mandat poștal, alte mijloace de plată, prevăzute de lege.

Plata nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor !

Costul pe care îl are un șofer pentru operațiunea de schimbare permis după expirare sau înainte de expirare este în jur de 350 – 400 de lei.

Dosarul cu acte pentru preschimbarea permisului de conducere trebuie să îl depuneți personal. Pentru a reduce din timpul petrecut la DRPCIV puteți să va faceți o programare permis expirat / programare online aici.

Permisul de conducere se schimbă doar când expiră. Nu veți fi nevoiți să îl reînnoiți dacă va schimbați adresa sau cartea de identitate. Atenție la înfățișarea pe care o aveți. Dacă v-ați lăsat barbă, spre exemplu, trebuie să reînnoiti și cartea de identitate.

V-ar putea interesa și:

Permisul de conducere în București va fi eliberat de DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) din Șoseaua Pipera nr 49 sau dacă doriți îl puteți primi prin poștă la adresa de domiciliu sau la orice altă adresa menționată în cerere.

Puteți face o verificare emitere permis aici.

Noul permis auto va fi livrat prin poștă și poate ajunge în 1-2 zile. Acest act nu poate fi eliberat pe loc.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare