Ce este telemunca, care sunt beneficiile şi dezavantajele

Autor: EVmarket Romania
1,8K afișări
telemunca

Companii din întreaga lume au fost nevoite să adopte un alt mod de lucru și anume, telemunca sau munca de acasă. Dacă inițial acest concept a reprezentat un beneficiu oferit câtorva angajaţi, în prezent a devenit o realitate zilnică pentru milioane de oameni, scrie TheDaily.ro.

Concret telemunca (lucru la domiciliu), așa cum este definită în legislație, constă în desfășurarea activității într-un alt loc decât la sediul angajatorului.

banner Petrom

Dar pentru că telemunca are șanse mari să fie pusă în practică multă vreme, să vedem care sunt avantajele și dezavantajele acestui sistem de lucru numit telemuncă, ce obligații au angajații și angajatorii.

Telemunca codul muncii: Legea care reglementează munca de acasă

Telemunca a fost reglementată la noi în tară în urmă cu trei ani, prin legea 81 din 2018. Pentru ca o activitate să poată fi încadrată în această categorie, angajatul și angajatorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.

Ce condiții are sistemul de telemuncă (lucru la domiciliu)

Telemunca se încadrează în acest regim dacă respectă două condiții, conform articolului nr. 2 din Legea nr. 81/2018:

  • cel puțin o zi pe lună salariatul lucrează de la domiciliu sau din alte puncte de lucru care oferă condițiile necesare desfășurării activității;
  • activitățile locului de muncă desfășurat la distanță se bazează pe folosirea tehnologiei informației și a comunicațiilor.

Legea spune de asemenea că, orice salariat care îndeplinește aceste două condiții este numit telesalariat, iar munca să poartă numele de telemuncă.

Pe durata telemuncii, angajatorul este necesar să verifice activitatea salariatului și este obligat să ia măsuri pentru ca telesalariatul să nu fie izolat de restul colegilor. De asemenea, Legea nr. 81/2018 mai prevede și faptul că angajatorul este obligat să asigure angajatului echipamentul de care are nevoie și transportul la și de la locul în care își desfășoară activitatea, cu excepția cazurilor în care acesta lucrează de acasă.

Ce obligații au angajatul și angajatorul

Potrivit articolului nr. 6 din Legea nr. 81/2018, telesalariatul beneficiază de toate drepturile recunoscute prin lege, prin contractul colectiv de muncă și prin regulamentul intern. Totodată, angajatul are următoarele obligații:

  • să își desfășoare activitatea potrivit pregătirii și instruirii sale;
  • să informeze angajatorul cu privire la echipamentul de muncă folosi;
  • să informeze angajatorul cu privire la locurile desfășurării activității;
  • să utilizeze echipamente de muncă sigure, care nu pun în pericol securitatea și sănătatea sa;
  • să nu schimbe condițiile de securitate și sănătate în muncă din locurile în care își desfășoară activitatea de telemuncă.

Angajatorul are și el o serie de obligații:

  • să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor;
  • să instaleze, să verifice și să întrețină echipamentul necesar telemuncii;
  • să asigure condițiile pentru ca salariatul să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă;
  • să asigure transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă.

Care sunt beneficiile telemuncii

Telemunca are multe avantaje, cel mai important aspect fiind faptul că ambele părţi implicate au de câştigat. Beneficiile majore oferite de telemuncă angajatorilor:

  • cheltuieli reduse atunci când vine vorba de mentenanţa sediului şi a birourilor;
  • ocazia de a aduce în companie specialişti din alte oraşe, care altfel nu ar fi acceptat o relocare;
  • un grad ridicat de satisfacţie pentru angajaţi şi, chiar o productivitate sporită.

Pentru angajați telemunca are numeroase avantaje indiferent de unde aceștia își desfășoară activitatea:

  • se poate lucra de acasă, dintr-un spatiu de coworking sau chiar din vacanță;
  • eficientizarea timpul prin eliminarea orelor petrecute în trafic;
  • mai multă flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru;
  • vproductivitate mai mare în condițiile în care fiecare își stabilește programul în așa fel încât să fie un echilibru între muncă și timpul liber;
  • se pot face economii deoarece angajatorul este obligat, prin lege, să asigure transportul până la locul în care se desfășoară activitatea, iar dacă se lucrează de acasă, ar putea, dacă acest lucru este demonstrat, să achite o cotă din factura de energie, internet sau telefon;
  • o stare de spirit pozitivă, respectiv un nivel mai redus al stresului și al sindromului numit epuizare profesională.

V-ar putea interesa și:

Ce dezavantaje are telemunca

Multe dintre beneficiile prezentate anterior pot fi considerate dezavantaje de către unii angajaţi sau angajatori.

Mulţi oameni nu au un spaţiu optim de lucru la domiciliu. Alţii se simt izolaţi de restul colegilor, suferă de singurătate, sunt mai stresaţi sau, pur şi simplu, nu au cu cine să se consulte în legătură cu unele probleme întâmpinate în activitatea lor profesională. Pot avea un spațiu de locuit insuficient pentru un birou improvizat, mai ales dacă au și copii care învață online sau lucrează și soțul și soția, de acasă.