Ce este tehnologia BlueMotion

Autor: EVmarket Romania
volkswagen bluemotion

Primele mașini inscripționate BlueMotion au fost lansate pe piață în anul 2006 de către Volkswagen. Polo TDI BlueMotion (Polo Mk4) a fost primul model lansat, urmat în 2007 de Passat 1.6 TDI BlueMotion, Golf, apoi în 2008 de Sharan și Touran. În 2009, inscripția eco a ajuns și pe Jetta, Caddy și Touareg.

Polo Mk4 BlueMotion avea un motor diesel de 1,4 litri cu trei cilindri cu injecție directă (TDI) cu o putere de 59 kW (80 CP) și o eficiență estimată a consumului de combustibil de 3,9 l/100 km și 99 de grame de CO2 pe kilometru.

Golf Mk6 BlueMotion avea un nou motor TDI de 1,6 litri, iar Polo Mk5 dispunea de un nou motor TDI de 1,2 litri, care producea până la 90 g/km de CO2. Chiar și Golf GTI 2015 (MK7) a fost disponibil și în versiunea BlueMotion.

Mașinile Volkswagen BlueMotion veneau cu tehnologii moderne pentru acei ani, care reduceau consumul și emisiile. După câțiva ani, VW a renunțat la această denumire.

Tehnologiile eco au fost disponibile pe motoarele TDI și TSI și cutia de viteze directă (DSG). Vehiculele au fost grupate în trei mărci Volkswagen: „BlueMotion”, „BlueMotion Technology” și „BlueTDI”.

Ce înseamnă BlueMotion

BlueMotion a fost termenul folosit de Volkswagen pentru modelele sale care consumau cel mai puțin combustibil și aveau cele mai mici emisii la acele vremuri.

Cicluri de testare pentru mașini electrice: WLTP, CLTC, NEDC, EPA

Tehnologia Blue Motion îngloba următoarele sisteme:

  • un sistem start/stop oprea motorul în ambuteiaje pentru a reduce consumul și emisiile;
  • un sistem de recuperare a energiei la frânare încărca bateria micro-hibrid ce furniza energiei sistemului start/stop,
    indicator de schimbare a vitezei,
  • anvelope eco, care aveau rezistență scăzută la rulare. Acestea foloseau un cauciuc special ce genera mai puțină frecare cu suprafața drumului;
  • mici îmbunătățiri aerodinamice: suspensie coborâtă, spoilere și pragurile laterale reproiectate;
  • filtre de particule diesel și convertoare catalitice.

Volkswagen Passat BlueTDI

Germanii au înlocuit termenul Blue Motion cu BlueTDI odată cu lansarea unor noi motoare diesel de 2 litri Euro 5 pe modelul VW Passat în 2009.

Inginerii germani spuneau că motoarele VW puteau să fie modificate pentru a se conforma normelor Euro 6. Împreună cu o transmisie DSG, motorul reducea consumul cu 28% comparativ cu alte modele.

Volkswagen spunea că motorul BlueTDI cu 143 CP avea un consum mediu de 5,2 litri. Emisiile erau de 139 grame CO2/km.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn