Ce faci dacă ai plătit greșit rovinieta în 2025

Autor: Dan Vache
2,3K afișări
camera rovinieta noi puncte fixe rovinieta sms rovinieta 2021 camere rovinieta amenda rovinieta Amenzi rovinietă 2021 radare fixe camere, Se poate plăti rovinieta 24 ore, rovinieta tollro, radare fixe, rovinieta ilfov,

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) primește anual sute de cereri de modificare a datelor de la șoferi care au plătit greșit rovinieta. Aceștia riscă amenzi.

Utilizatorii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi trebuie sa verifice cu atenție datele de identificare ale vehiculelor înainte de achitarea rovinietei/peajului, indiferent de modalitatea aleasă (SMS, în punctele de distribuție, terminale asistate/neasistate, portaluri sau aplicații destinate telefoanelor mobile). Adesea se fac greșeli de scriere și sunteți pasibili de amendă.

banner Petrom

Cât sunt amenzile pentru mașinile fără rovinietă valabilă

In fiecare an sunt sute de solicitări de corecție a numerelor de înmatriculare. Multe dintre aceste solicitări au fost transmise ulterior primirii unor procese-verbale de constatare a contravenției pentru ca nu a fost plătită rovinieta (taxa de drum).

Chiar și în condițiile în care corecțiile solicitate se pot realiza, procesele-verbale de constatare a contravenției încheiate nu pot fi anulate de către CNAIR, ci doar de o instanță de judecată și doar în urma formulării, de către utilizatori, a unor plângeri contravenționale împotriva acestora.

Cele mai des întâlnite erori când este emisă rovinieta

  • inversarea cifrelor aferente numărului de înmatriculare a vehiculului (Ex: _89_ în loc de __98___);
  • un caracter greșit din combinația de trei litere aferentă numărului de înmatriculare (Ex: ___AFA în loc de ___APA);

O atenție sporită din partea utilizatorilor la achitarea tarifelor va conduce la evitarea tuturor demersurilor pentru încercarea de anulare a proceselor-verbale de constatare a contravenției și, implicit, la o degrevare a instanțelor de judecată.

V-ar putea interesa și:

Numărul amenzilor pentru rovinietă (taxa de drum) s-a dublat în ultimii 7 ani. Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional.

Unde se plătesc amenzile de rovinietă

Amenzile de rovinietă se plătesc la trezoreriile din sectorul sau județul în care este înmatriculată mașina sau prin internet banking, pe ghiseul.ro, după care se trimite dovada către CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) pe e-mail sau fax. Contul în care trebuie să plătiți îl găsiți pe site-ul ANAF trecut la “Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”.

Dacă amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii.

Termenul de prescriere este de 4 luni din momentul în care șoferul a fost identificat că a circulat fără rovinietă în caz că nu i-a fost trimisă înștiințarea.

Nu se vor aplica mai multe amenzi de rovinietă în perioada în care procesul verbal de constatare a contravenției a fost transmis, adică în 2 luni din momentul în care șoferul a fost surprins fără taxa de drum. Procesul verbal nu mai trebuie să fie însoțit de fotografii doveditoare.