O bujie incandescentă (glow plug) reprezintă un element de încălzire folosit din când în când de către motoarele diesel moderne, atunci când temperatura exterioară este sub 25 de grade. Aceasta are rolul de a ajuta la pornirea motorului, nu de a funcționa tot timpul. Motoarele pe benzină au aprinderea amestecului aer-carburant determinată de scânteia produsă între electrozii bujiilor, însă la motoarele diesel combustibilul se autoaprinde cu ajutorul bujiilor.
Cum funcționează o bujie incandescentă
Fiecare cilindru al unui motor diesel are câte o bujie incandescentă (bujie de pre-încălzire), care se încinge de la curentul electric întrucât are o rezistență în interior. Aceasta se aprinde în camera de compresie și încălzește atmosfera. Bujia incandescentă poate ajunge la o temperatură de 850 °C în cel mult 4 secunde. Când electromotorul învârte motorul și se produce compresia, căldura va produce aprinderea motorinei.
Pentru ca o bujie incandescentă să se aprindă, un senzor care măsoară temperatura motorului ia „decizia” mai întâi.
Ce rol are o bobină de inducție. Simptome când este defectă
Chiar dacă nu sunt folosite, bujiile incadescente se înnegresc și în timp nu mai au puterea de a încălzi. De aceea, acestea trebuie schimbate periodic.
Iarna, pentru ca motoarele diesel să pornească ușor, este recomandat să puneți de 2 ori contactul pentru ca bujia incandescentă să încălzească cât mai bine camera pistonului.
Cât costă o bujie
O bujie incandescentă costă între 50 și 300 de lei bucata, în funcție de producător și model.
Bujiile incadescente sunt folosite și la regenerarea filtrului de particule – DPF
Bujiile incandescente au un rol important și în reducerea emisiilor întrucât ajută filtrul de particule DPF să își facă regenerarea periodică pentru a topi depunerile.
Pentru ca un motor diesel cu 4 cilindri să poată intra în modul de regenerare DPF are nevoie de cel puțin două bujii bune din cele patru.
De ce scoate fum alb motorul diesel
Iarna, dacă bujiile sunt slabe, după pornirea motorului rămân particule de motorină nearsă care în contact cu frigul dau fumului o culoare albă.
Tipuri de bujii: Iridium, Nichel, Cupru, Argint, Platina, Platina dubla. O bujie incandescentă cu bobină dublă are în componența sondei o bobină de încălzire și una de reglare oferind o încălzire mai rapidă decât o bujie incandescentă ceramică.
Când trebuie să schimbi bujiile. Simptome motor:
- Indicatorul motorului de pe tabloul de bord s-a aprins;
- Pornirea mașinii este greoaie
- Mașina nu pornește
De obicei, o bujie incandescentă are o durată de viață între 40.000 și 100.000 de kilometri.
V-ar putea interesa și:
- Cum funcționează regula fermoarului în traficul rutier – VIDEO
- Electromotorul: Ce rol are și cum funcționează
- Cicluri de testare pentru mașini electrice: WLTP, CLTC, NEDC, EPA
- Totul despre instalații GPL: preț, consum, pași omologare
Bujiile simple sunt folosite pentru a crea scânteia necesară aprinderii combustibilului din camera de ardere a motoarelor pe benzină, în timp ce bujiile incandescente sunt folosite pentru a genera căldura suplimentară necesară pornirii unui motor diesel.