AdBlue este o soluție utilizată de tehnologia SCR (reducere catalitică selectivă) de tratare post-combustie pentru vehicule Diesel, care transformă oxizii de azot (NOx) în azot și în aburi de apă.
Cu ajutorul AdBlue, 85% din oxizii de azot rezultați din gazele de evacuare ale vehiculelor diesel sunt transformați în vapori de apă.
Tehnologia SCR a fost implementată în Europa începând din 2014 pentru automobilele cu norma Euro 6.
AdBlue este denumirea comercială a Diesel Exhaust Fluid (DEF), un fluid care conţine uree în proporţie de 32.5% şi apă deionizată (67.5%).
Lichidul AdBlue este injectat în evacuare, înaintea catalizatorului SCR. În urma reacției, AdBlue se descompune în amoniac (NH3) și dioxid de carbon (CO2). Când NOx reacționează cu amoniacul din interiorul catalizatorului, moleculele NOx sunt transformate în azot (N2) și în apă (H2O).
AdBlue are o temperatură de îngheț de -11 grade, însă sistemele automobilelor au o rezistență electrică care încălzesc lichidul dacă este necesar.
Cum completezi cu AdBlue
Rezervorul de AdBlue se află lângă cel de carburant, sub mașină. Automobilele diesel mai noi au un bușon cu capac albastru, lângă cel de motorină sau în portbagaj și în felul acesta puteți completa cu 4-8 litri de AdBlue în funcție de model.
La modelele mai vechi, Euro 4 diesel, mașina trebuie ridicată pe o rampă, iar rezervorul de uree se umple cu ajutorul unui furtun care va fi ținut la un nivel mai sus împreună cu recipientul cu lichid pentru a se scurge natural.
Peugeot și Citroen, ținta unor investigații din cauza sistemului AdBlue
La modelele diesel mai noi, veți primi o notificare în bord că trebuie să completați rezervorul cu acest lichid. Dacă rezervorul de uree este gol, s-ar putea ca mașină să nu mai pornească pentru a nu polua.
Cât AdBlue consumă o mașină diesel
În funcție de capacitatea motorului diesel și de noxe, dar și de stilul de condus, un litru este suficient pentru 1.000 kilometri parcurși. Acesta poate fi cumpărat din benzinării, supermarketuri și din magazinele de piese auto sau din magazine online.
Ce probleme au mașinile cu AdBlue
De obicei, mașinile diesel Euro 6 au probleme cu pompa de AdBlue. Reparația este destul de scumpă în jur de 300-400 de euro.
Mai multe mărci auto au motoare care folosesc tehnologia SCR: Grupul PSA, mărcile Peugeot, Citroën și DS Automobiles, Daimler.
Brandurile Peugeot și Citroen sunt ținta unor investigații din cauza sistemului AdBlue, care îi obligă pe șoferi să cheltuie în jur de 1000 de euro în service pentru reparații care nu pot fi demonstrate că au fost reale.
V-ar putea interesa și:
- Filtru de particule funcționare, curățare, rol și preț
- TOP 3 moduri de regenerare filtru particule și costuri
- De la ce mașini hoții nu fură catalizatoare
Organizațiile de protecție a consumatorilor solicită o investigație a sistemelor și o remediere fără costuri pentru clienții de modele Peugeot și Citroen.
Peste 1.700 de șoferi au alertat asociația franceză pentru protecția consumatorilor UFC-Que Choisir că sistemul AdBlue al mașinilor lor dau mesaje precum „Anti-Pollution Fault” sau „Imposibil de pornire în XXX km”. Astfel de mesaje îi obligă pe șoferi să meargă în mod repetat la service.