Ce e semnătura olografă și cum o folosești în format electronic

Autor: Dan Vache
verificare itp raspundere Verificare ITP online semnatura olografa, online, gomag, etoro

Există trei tipuri de semnături, însă semnătura olografă este cea mai veche și cea mai utilizată. Semnătura olografă sau autograful cum i se mai spune, este modul prin care îți exprimi acordul cu privire la diferite acțiuni de natură legală. Unele persoane se semnează cu întreg numele, în mod lizibil, alte persoane au o semnătura proprie, unică și cu anumite particularități.

Semnătura olografă este o semnătură de mână. Aceasta certifică că tu ai completat un contract de prestări servicii sau o declarație pe propria răspundere.

Această semnătură poate fi făcută manual, cu pixul sau pe un telefon sau calculator. Există o cale de a semna pe orice dispozitiv.

O soluție poate fi aplicația Adobe Acrobat Reader disponibilă pentru telefoane cu Android și iOS, dar și pentru desktopuri. În versiunea gratuită, poți semna și documente PDF.

Cum folosești semnătura olografă în format electronic

Concret, vei folosi un smartphone pentru fotografii, o foaie de hârtie şi un pix. Te semnezi pe foaia de hârtie şi fotografiezi semnătura, apoi trimiţi poza cu semnătura în computer.

Următorul pas este să deschizi un document PDF cu Adobe. În partea de sus a programului Adobe Acrobat Reader DC ai o peniţă și trebuie să dai clic pe ea. Ai două opţiuni „Adaugă semnătură” şi „Adaugă iniţiale”. Prima dată dai click pe „Adaugă semnătură”, apoi vei folosi opţiunea Imagine (Image), unde se încarcă poza cu semnătura ta olografă.

V-ar putea interesa și:

Programul va decupa din poză semnătura în mod automat și astfel vei putea poziționa semnătura în locul dedicat din document, după care vei salva documentul. Ultimul pas este trimiterea documentului semnat în smartphone pentru siguranţă, dar vei purta cu tine şi foaia cu semnătura originală (olograf).

V-ar putea interesa și:

Semnătura olografă este o semnătură scrisă de mână care conferă autenticitate legală unui document. Astfel, persoana care semnează olograf un document își asumă răspunderea juridică a datelor înscrise în actul semnat.

Codul civil român prevede că „semnatura olografă este cea executată de mâna celui care se obligă” (art. 1080). Aceasta înseamnă că semnătura olografă trebuie să fie executată de către semnatar în mod personal, fără a fi copiată sau reprodusă prin alte mijloace.

Aceasta trebuie să fie distinctă, astfel încât să poată fi identificată cu ușurință. De asemenea, trebuie să fie plasată în mod clar pe document, astfel încât să nu poată fi ștearsă sau alterată.

Semnătura olografă este folosită în mod frecvent pentru a autentifica diferite tipuri de documente, cum ar fi contracte, declarații, cereri, etc. Semnătura olografă conferă acestor documente o valoare juridică, deoarece permite identificarea semnatarului și a faptului că acesta a acceptat conținutul documentului.

Deși semnătura olografă este cea mai comună formă de semnătură, aceasta nu este singura formă de semnătură cu valoare juridică. Semnătura electronică, de exemplu, poate avea aceeași valoare juridică cu cea olografă, dacă îndeplinește anumite cerințe prevăzute de lege.

În România, semnătura poate fi contestată în instanță, dacă există suspiciuni că aceasta a fost falsificată. În acest caz, instanțele vor analiza caracteristicile semnăturii pentru a stabili dacă aceasta este autentică sau nu.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare