Un permis categoria A le permite românilor să conducă motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kw. Tinerii trebuie să aibă 24 de ani împliniți sau 20 de ani împliniți și experiență în a conduce motociclete ce intră în categoria A2 de peste doi ani.
Școala șoferi categoria A durează aproximativ o lună și costă în jur de 1.800 de lei la școlile moto în 2024. Dacă cursantul pentru permis categoria A are deja permis motocicletă A2 sau categoria A1, unele școli practică un tarif mai mic cu 10%.
La înscriere la școala moto se prezintă adeverință de apt medical și de apt psihologic, de asemenea trebuie făcută dovada că nu au existat condamnări definitive conform articolului art. 24 alin. 6.
Acte necesare pentru înscriere la școala de șoferi A:
- vîrsta minimă 23 ani și 9 luni
- copie buletin sau C.I
- copie permis de conducere dacă mai deține și alte categorii
- cazier judiciar cu mențiunea examen moto
- test psihologic apt categoria A
- fișa medicală apt categoria A
- poza tip buletin sau pașaport
- taxă permis 89 lei (se achită la Poșta Română, BCR, ghișeu online)
Examenul pentru obținerea permisului de conducere constă în susținerea unei probe teoretice, rezolvarea unui chestionar cu 20 de întrebări în 20 de minute. După trei răspunsuri greșite, proba teoretică se întrerupe automat. Pentru a promova examenul sunt necesare minimum 17 de întrebări rezolvate corect.
Proba practică constă în efectuarea unor manevre în poligon într-un anumit timp.

Foto: minh1857 / Pixabay
Permis Categoria A, AM, A1, A2
Categoria A2
La categoria A2 sunt incluse motociclete cu puterea maximă de 35 kw, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kw/kg şi care nu sunt derivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.
Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoria A2 este de 17 ani și 9 luni, iar la împlinirea vârstei de 18 ani se poate susține examenul.
Categoria A1
La categoria A1 se pot înscrie tinerii cu vârsta de minim 16 ani. Aceștia vor putea conduce motocicluri cu motoarea de capacitate maximă de 125 cm3 și putere de cel mult 11 kw. Acestea au un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kw/kg și pot atinge o viteză de cel puțin 90 km/h. Dacă motocicleta este acționată cu un motor electric, raportul putere/greutate al vehiculului trebuie să fie de cel puțin 0,08 kw/kg.
Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoria A este de 23 ani și 9 luni.
Cât costă să faci școala de șoferi – acte necesare
Categoria AM
La categoria AM intră motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor, cu două, trei sau patru roți, a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h dar nu depășește 45 km/h. Vehiculele au un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc. Dacă sunt electrice acestea trebuie să aibă o putere nominală continuă maximă care nu depășește 4 kw.
Vârsta minimă de la care se poate începe școala pentru categoria AM este de 15 ani și 9 luni, iar la împlinirea vârstei de 16 ani se poate susține examenul.
Cât durează școala de șoferi A
Durata cursurilor pentru permis categoria A:
- 3 săptămâni când posedă permis de conducere categoria A2 cu vechime de până la 2 ani, timp în care efectuează 12 ore de pregătire teoretică şi 20 ore de pregătire practică (poligon şi traseu). Pregătirea teoretică, precede pregătirea practică.
- 3 săptămâni când posedă permis de conducere categoria A2 cu o vechime minimă de 2 ani, timp în care efectuează 24 ore de pregătire teoretică şi 10 ore de pregătire practică (poligon şi traseu).
- 4 săptămâni când nu posedă permis de conducere, sau când poseda permis de conducere pentru alte categorii în afara de AM, A1, si A2, timp în care efectuează 24 ore de pregătire teoretică şi 26 ore de pregătire practică (poligon şi traseu).
V-ar putea interesa și:
- Cabinete medicale care eliberează fișa medicală permis auto
- Începători auto: lecții de condus în oraș, sfaturi pentru șoferi
- Ce autovehicule pot conduce cu permis Categoria B1
Ce probe se dau la școala moto
La categoriile A, A2 și A1 poligonul este format din două probe. Pentru prima probă cursantul trebuie să facă plecarea de pe loc cu motocicleta împinsă pe o distanță de 5 metri, fără ajutorul motorului. După urcarea pe motocicletă, cursantul va semnaliza și se va asigura. Urmează plecarea și apoi mersul printre jaloane, opturi între patru jaloane.
Cursantul va merge și în linie dreaptă câțiva zeci de metri, cu brațul stâng ridicat orizontal.
La proba a doua, cursantul va accelera și va schimba treptele, va ocoli un obstacol, va frâna, semnaliza. Acesta nu va depăși viteza de 50 km/h. La proba de traseu vor merge acei cursanți la categoria A ce termină cu bine probele la poligon.
V-ar putea interesa și:
- Ce autovehicule pot conduce cu permis Categoria B1
- Permis 16 ani: Cum poți lua permisul auto în România
- Codul Rutier: modificări privind obținerea permisului
Dosarul pentru examen cuprinde:
- Fișa de școlarizare eliberată de școală;
- Cerere de înscriere la examen (se eliberează de către școală);
- Fișa medicală;
- Cazier judiciar (cu mențiunea: pentru examen auto);
- Chitanță care reprezintă contravaloarea permisului de conducere, plătită la C.E.C. sau Trezorerie;
- 1 fotografie color tip permis de conducere;
- Copii xerox: carte (buletin) de identitate, permis de conducere (dacă este cazul);
- Chitanțele care fac dovada achitării integrale a taxelor de școlarizare;