O curea transmisie cu caneluri (serpentine belt) este cunoscută popular în România și sub denumirea de curea de accesorii. Este o piesă foarte importantă pentru o mașină. Trebuie înlocuită la 4 ani, maxim 6 ani. Iată de ce.
Rolul pe care îl are o curea transmisie este să „transporte” puterea către accesoriile motorului. Mai multe componente ale motorului sunt puse în mișcare de această curea de transmisie: compresorul de aer condiționat, pompa de servodirecție, pompa de apă și alternatorul. Dacă cureaua de accesorii se rupe, toate aceste componente nu vor funcționa.
O curea transmisie cu caneluri este o curea din cauciuc cu mai multe linii așezate pe orizontală, dacă sunt puse invers, pe verticală, acea este o curea de distribuție (timing belt). Sub capotă, cureaua de accesorii este mereu vizibilă pe laterala motorului sau chiar în partea din față. Unele mașini au două curele de transmisie.
Puteți conduce cu o curea transmisie ruptă?
Dacă o curea transmisie se rupe în timp ce motorul merge, aceasta poate bloca și cureaua de distribuție. Blocarea curelei de distribuție poate strica motorul.
Dacă cureaua de accesorii se rupe și pică pe șosea ați avut noroc. Ce simptome are mașina în acel moment? Poate avea o lipsă de putere, iar după un timp se va aprinde în bord martorul baterie. Fără alternator, motorul va consuma curent din baterie.
Nu trebuie să conduceți fără curea de accesorii întrucât antigelul nu mai circulă prin motor și acesta nu mai este răcit. Cureaua de transmisie cu caneluri antrenează pompa de apă și, fără ea, nu există un debit suficient de lichid de răcire pentru a menține temperatura motorului.
De ce scârțăie cureaua de accesorii?
O curea de accesorii scârțăie când este uzată și ar trebui înlocuită. Când este veche, cureaua are mici crăpături din cauza vârstei sau este ciupită de pietricele luate în trecut. Scârțăitul apare și din cauza vârstei: cauciucul nu mai este gumat ca atunci când este nouă, este mult mai tare și cureaua de transmisie patinează pe role.
Simptomele unei curele de accesorii uzată:
- se aude un scârțăit de sub capota mașinii
- are crăpături mici, ciupituri de la pietre
- aerul condiționat sau servodirecția nu funcționează
- motorul se supraîncălzește
- bateria mașinii se descarcă
Când ar trebui înlocuită o curea transmisie / curea de accesorii
Curelele de transmisie sunt destul de rezistente datorită tehnologiei. Dacă nu mergeți pe drumuri cu pietriș, pentru că exista riscul să ajungă nisip între aceasta și role, o curea transmisie poate ține 6 ani sau 100.000 de km, la fel ca o curea de distribuție. Cel mai bine este să le înlocuiți pe amândouă în același timp, economisiți manoperă. Pentru a schimba o curea de distribuție va fi dată jos mai întăi cureaua de accesorii.
Când se schimbă distribuția. Primele semne și costuri
Când cumpărați o curea transmisie este recomandat să luați și rola întinzătoare nouă, pentru că și aceasta capătă un joc în timp și poate afecta cureaua de accesorii.
În funcție de motor, o curea transmisie cu caneluri costă între 50 de lei și 200 de lei, iar o rolă întinzătoare între 50 de lei și 250 de lei (tot ansamblul cu partea de metal). Manopera pentru a schimba cureaua de accesorii este 100-150 de lei, iar dacă înlocuiți și rola mai costă 150 de lei. Ar trebui să vă coste în jur de 500 de lei să schimbați cureaua de accesorii (piese + manoperă).
Foto: Continental-industry.com