Când se realizează geometria roților și cât te costă

Autor: Dan Vache
Service Consumer Reports evs geometria rotilor, unghi de fugă nealiniat

Geometria roților vă ajută să conduceți în siguranță, să faceți economie de carburant și să nu tociți anvelopele prematur. Geometria roților se analizează din trei unghiuri și anume, unghiul de cădere, unghiul de convergență și unghiul de fugă. Este necesar să se facă geometria roților pentru orice tip de autovehicul deoarece acest lucru presupune deplasarea în siguranță în linie dreaptă, dar și în curbe. 

Durata de realizare a serviciului de geometrie roți este în jur de 30 de minute.

Cât costă o geometrie roți: Prețul diferă în funcție de autovehicul. Geometria pe față costă între 95 – 125 lei, în timp ce o geometrie roți spate costă 80 – 95 lei.

În ceea ce privește modelul SUV / Autoutilitare, geometria roți față costă în jur de 150 – 160 lei iar geometria roți spate 80 – 100 lei.

Geometria roților trebuie verificată în anumite situații:

  • când loviți un obstacol;
  • dacă anvelopele sunt foarte uzate;
  • atunci când mașina are tendința să se deplaseze în lateral în timpul mersului;
  • când volanul nu se repoziționează după viraj;
  • când înlocuiți o piesă la transmisie sau la direcție;
  • atunci când înlocuiți anvelopele noi cu unele vechi.

Geometria roților trebuie să se facă periodic pentru ca roțile să fie perpendiculare pe sol. Dacă acest lucru nu se realizează, cauciucurile se vor toci mult mai repede și neuniform. Un alt dezavantaj ar fi faptul că se reduce deplasarea automobilului în lateral.

V-ar putea interesa și:

Când se realizează geometria roților

Anvelopele echilibrate și unghiurile roților reglate vă asigură confort la condus, absența vibrațiilor, prelungirea duratei de viață a pneurilor și economisirea de combustibil. De aceea, se recomandă realizarea serviciului de geometrie roți atunci când schimbați anvelopele vechi cu unele noi și înainte de fiecare vizită la ITP.

Parametrii de care trebuie să țineți cont atunci când se reglează roțile sunt de trei feluri:

  • unghiul de cădere;
  • unghiul de convergență;
  • unghiul de fugă.

Unghiul de cădere este unghiul pe care îl formează roata în raport cu vehiculul, când priviți mașina din față. Acesta poate fi:

  • pozitiv dacă partea superioară a roților este înclinată spre exteriorul automobilului. În cazul unui unghi prea mare, apare uzura anvelopelor pe părțile lor exterioare;
  • negativ când partea superioară a roții este înclinată spre interiorul mașinii. Astfel, dacă unghiul este prea mare, apare uzura prematură a părții interioare a anvelopelor.

Unghiul de convergență este distanța dintre roți (părțile superioare și inferioare) de pe aceeași osie, atunci când priviți mașina de sus. Și acesta poate fi:

  • pozitiv dacă părțile anterioare ale roților sunt mai apropiate. Exagerarea acestui unghi duce la subvirare în curbe;
  • negativ când părțile anterioare ale roților sunt mai depărtate. Exagerarea duce la supravirare în curbe.

Unghiul de fugă așa cum îi spune și numele, este responsabil cu stabilitatea mașinii atunci când vă deplasați cu viteze mari. El reprezintă distanța dintre axul pivotului roții cu dreapta perpendiculară cu solul. Acest unghi nu poate fi modificat, dar trebuie recalibrat în cazul unui accident.

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

# geometrie roti # pret geometrie roti # geometrie auto # cat costa o geometrie roti

Știri similare