Calendarul sărbătorilor legale nu este chiar îmbucurător în 2021 pentru că mai multe zile libere vor pica în weekend, aşa cum a fost şi sărbătoarea de 1 Mai de anul acesta.
Anul acesta, angajaţii din România vor beneficia de 15 zile libere legale, respectiv șapte sărbători legale care vor fi în timpul săptămânii și 8 zile libere în weekend.
Zilele libere pe care angajatorul trebuie să le acorde în 2021 sunt aproximativ la fel de multe că în 2020. Cele mai multe zile libere primite au fost în luna ianuarie și în mai, dar urmează altele și în decembrie de Ziua Națională și de Crăciun.
Calendar cu zile libere 2021 și sărbători legale:
- 1 ianuarie – Anul Nou
- 2 ianuarie – Anul Nou
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
- 30 aprilie – Vinerea Mare
- 1 mai – Ziua Muncii (sâmbăta)
- 2 mai – Prima zi a Paștelui Ortodox (duminica)
- 3 mai – A doua zi Paștelui Ortodox (luni)
- 1 iunie – Ziua Copilului (marți)
- 20 iunie – Rusalii (duminică)
- 21 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului (duminică)
- 30 noiembrie – Sfântul Andrei (marți)
- 1 decembrie – Ziua Națională a României (miercuri)
- 25 decembrie – Prima zi de Crăciun (sâmbătă)
- 26 decembrie – A doua Zi de Crăciun (duminică)
Comparativ cu alte state din UE, în România zilele libere sunt mai puține; de exemplu, Belgia, Lituania sau Cipru au aproximativ 17 sau 18 zile libere/ an, iar România doar 15. Din acest punct de vedere, parlamentarii preconizeză ca pe viitor, românii să poată beneficia de mai multe zile libere plătite/ an.
În anumite domenii de activitate angajații lucrează și în zilele de sărbători. Potrivit Codului Muncii, acestora li se vor acorda zilele libere legale în următoarele 30 de zile de la sărbătoarea legală.
Păstrarea și rezervarea numărului de înmatriculare auto
Și pentru angajații cu copii statul oferă facilități. Astfel, conform legii nr. 19/2020 unul dintre părinți poate beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor:
- dacă vârsta copiilor este până la 12 ani sau 18 ani (în cadrul copiilor cu dizabilități) și sunt inscriși la școală,
- dacă jobul nu le permite să muncească de acasă.
Zile plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite: zile libere nuntă (căsătorie) – 5 zile, căsătoria unui copil – 2 zile, nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultura; decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile; decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi; 30 de zile – concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior, donatorii de sânge conform legii – o zi liberă.
Articolul 39 din Codul muncii expune sumar, printre altele, dreptul salariatului la repaus zilnic și săptămânal și la concediu de odihnă anual. Timpul petrecut la locul de muncă pentru cei cu normă întreagă nu trebuie să fie mai mare de 40 de ore săptămânal, 48 de ore inclusiv orele suplimentare, respectiv 30 de ore pentru cei ce nu au împlinit 18 ani.