Atunci când ai nevoie de concediu medical este foarte important să știi ce drepturi ți se cuvin. Află mai jos cine beneficiază de concediu medical, care este durata maximă. Vezi calculator concediu medical.
Calculator concediu medical: formula de calcul concediu medical reprezintă media zilnică a salariilor din ultimele 6 luni înmulțit cu cuantumul indemnizației, stabilit în funcție de cod și numărul de zile de concediu acordat.
De concediu medical poate beneficia orice persoană angajată cu contract individual de muncă, asigurată în sistemul de asigurări de sănătate de cel puțin 6 luni. Contribuția de asigurări sociale de sănătate este calculată, reținută și virată de către angajator, din salariul brut al angajatului.
Concediul medical se acordă angajatului când acesta intră în incapacitate temporară de muncă din motive ce țin de sănătatea sa.
V-ar putea interesa și:
- SRL, PFA, SRL-D, SNC, SA. Ce firmă ar trebui să îți înființezi
- Reguli noi pentru finanțarea sistemelor fotovoltaice
- România, 100 MLD. euro fonduri europene între 2021-2027
Cine beneficiază de concediu medical. Care este durata maximă
Poate beneficia de concediu medical orice angajat cu contract individual de muncă, indiferent dacă lucrează la o instituție de stat sau într-o companie privată, dacă este angajat pe perioadă determinată sau nedeterminată, cu timp parțial de lucru sau cu normă întreagă. Se acordă și persoanelor care obțin venituri asimilate salariilor, dacă aceștia plătesc asigurare de sănătate.
Durata se stabilește în funcție de diagnostic. Medicul de familie sau medicul specialist stabilește care este durata pentru care se acordă concediu medical.
Concediu medical acordat de medicul de familie are o durată maximă de 14 zile. Acesta poate fi prelungit la recomandarea medicului specialist. În acest caz perioada este de cel mult 31 de zile, până la maxim de 90 de zile în total. Într-un caz extrem există și o excepție de prelungire, dar doar cu avizul medicului expert și al asigurărilor sociale.
În ce situații se acordă concediu medical
Există mai multe tipuri de concedii medicale, clasificate în funcție problema angajatului:
- Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă
În cazul bolilor obișnuite și a rănirilor provocate în timpul liber, concediul se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, începând din prima zi de îmbolnăvire. În cazul unor boli speciale, perioada poate fi prelungită și la 6-12 luni.
- Concediu medical cauzat de un accident de muncă
Acesta se poate acorda în cazul unui accident sau al unor boli profesionale apărute ca urmare a exercitării unei anumite meserii. Durata lui poate fi de cel mult 180 de zile într-un an.
- Concediu medical pentru risc maternal
Se acordă femeilor însărcinate care lucrează cu substanțe toxice, în medii și condiții de lucru ce pot afecta sarcina. Se stabilește în urma recomandării medicului de familie sau a medicului de obstetrică-ginecologie pe o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte sau după concediul de maternitate.
Ce e semnătura olografă și cum o folosești în format electronic
- Concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav
De un astfel de concediu medical pot beneficia ambii părinți dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale. Se acordă pentru cel mult 45 de zile calendaristice pe an.
În situații deosebite, durata poate fi însă prelungită la 90 de zile, dar numai la recomandarea medicului specialist. Poți solicita concediu medical pentru ingrijirea copilului, doar atunci când vârsta copilului este sub 7 ani. Dacă este o afecțiune gravă sau handicap, atunci vârsta poate fi de până la 18 ani.
- Concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă
Angajatul poate să solicite reducerea numărului de ore de lucru cu o pătrime din durata normală pentru o perioadă de cel mult 90 de zile, în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu.
- Concediu medical pentru sarcină
O femeie însărcinată poate beneficia de concediu medical pe o durată maximă de 126 de zile calendaristice. Concediu poate fi luat în două etape, prenatal și postnatal. Durată minimă obligatorie este de 42 de zile calendaristice pentru concediul postnatal.
Coduri concedii medicale plătite
În acest caz salariul este înlocuit de o indemnizație care se calculează în funcție de următoarele coduri de diagnostic:
01 – Boală obișnuită: 75% din venitul brut obținut;
02 – Accident în timpul deplasării către și de la locul de muncă: 80-100% din venitul brut obținut;
03 – Accident de muncă: 80-100% din venitul brut obținut;
04 – Boală profesională: 80-100% din venitul brut obținut;
05 – Boală infecto-contagioasă din grupa A: 100% din venitul brut obținut;
06 – Urgență medico-chirurgicală: 100% din venitul brut obținut;
07 – Carantină: 75% din venitul brut obținut;
08 – Sarcină și lăuzie: 85% din venitul brut obținut;
09 – Îngrijire copil bolnav în vârstă de până la șapte ani sau copil cu handicap, pentru afecțiuni diferite față de cele care au cauzat handicapul, până la împlinirea vârstei de 18 ani – 85% din venitul brut obținut;
V-ar putea interesa și:
- Iată care sunt noutăţile fiscale pentru anul 2021
- Amenzile rutiere nu cresc în 2021. Iată valoarea amenzilor
- Punctul de amendă se menține la 145 lei, în 2021
- Calendarul cu zile libere și sărbători legale în 2021
10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru < 25% din venitul brut obținut;
11 – Trecerea temporară în altă muncă < 25% din venitul brut obținut;
12 – Tuberculoză – 100% din venitul brut obținut;
13 – Boală cardiovasculară – 75% din venitul brut obținut;
14 – Neoplazii, SIDA – 100% din venitul brut obținut;
15 – Risc maternal – 75% din venitul brut obținut.
Indemnizația de maternitate, de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav și pentru carantină se plătește integral de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
În cazul celorlalte tipuri de concedii medicale, angajatorul plătește suma aferentă zilelor lucrătoare din primele cinci zile calendaristice de concediu. Bugetul necesar pentru numărul de zile ce depășeste aceste cinci zile calendaristice este chitat de FNUASS sau Casa de Sănătate.
Indemnizația va fi plătită integral de FNUASS și în cazul în care firma sau angajatorul își încetează activitatea. Limita maximă a valorii indemnizației este de 12 salarii minime brute pe țară/ lună, indiferent de venitul salarial.
Foto: Free-Photos from Pixabay
Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro
Urmărește-ne pe Google News, Facebook, Twitter și LinkedIn
# Calculator concediu medical # Calcul concedii medicale # Calculator medical # Coduri # concedii medicale platite 100 # Calculator salariu 2 ore # Cat concediu medical poate da medicul de familie