Publicat pe: 13 aug. 2020 / Asigurarea RCA nu va mai fi necesară pe hârtie pentru a fi prezentată polițiștilor, fiind suficientă o variantă electronică, dacă un proiect al ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) pus în dezbatere publică va fi validat.
În prezent, legea îi obligă pe șoferi să prezinte asigurarea RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original, atunci când poltistii le solicită acest lucru întrucât nu există o reglementare expresă cu privire la prezentarea unei polițe în format electronic. Actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
”Conducătorii auto vor putea prezenta agenților de poliție, la un eventual control, și varianta electronică a poliței RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca șoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie”, se arată într-un comunicat al ASF.
V-ar putea interesa și:
- Cum pot afla clasa de bonus malus la polița RCA
- Verificare asigurat RCA: iată cum poți afla online
- Mașini electrice accesibile prin Programul Rabla Plus
- 30 de mașini electrice la vânzare în România. Prețuri și specificații
Asigurarea RCA verificată prin AIDA
De asemenea, valabilitatea asigurării RCA va putea fi verificată și prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată și administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conține informațîi cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României și prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data verificării.
“O prevedere care a afectat în mod nedrept și absurd foarte mulți proprietari de autovehicule corecți dispare din legislație, într-un interval de timp record, în urma unei colaborări excelente între AURSF, asociație care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare și ASF, autoritatea care reglementează și supraveghează funcționarea piețelor financiare nebancare”, spune Alin Iacob, președintele AURSF (Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare).
V-ar putea interesa și:
- RAR blochează anunțurile cu anularea filtrului de particule
- Verificare istoric daune mașini second-hand, serviciu nou RAR
- Vechiul certificat de autenticitate ar putea fi cerut din nou
- Verificare ITP: iată cum aflați când expiră ITP-ul
Potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice.
Amenzi pentru lipsa asigurării RCA
Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele, inclusiv asigurarea RCA. Pentru lipsa acesteia, șoferii pot primi de la 6 la 8 puncte-amendă (870 lei și 1.160 lei).
Lipsa poliței RCA se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
Foto: Semevent from Pixabay