În România, parcarea pe trotuar este, în general, interzisă. Această regulă se aplică pe întreg teritoriul țării, inclusiv în București. Dacă parcați pe trotuar riscați să primiți o amendă de 660 de lei și să vi se ridice mașina (500 de lei).
Autoritățile pot desemna anumite secțiuni ale trotuarului pentru parcare, marcate corespunzător cu indicatoare. Aceste locuri vor avea, de obicei, o lățime minimă lăsată liberă pentru circulația pietonilor (în jur de 1 metru până la 1,8 metri).
Cum obțineți confirmarea că v-a fost ridicată mașina
Contactați dispeceratul Poliției Locale, apelând următoarele numere de telefon: 0800 800 772, 021 9941.
Taxe şi amenzi de plătit
În cazul în care ați parcat neregulamentar în stație STB, pe trecere de pietoni sau în proximitatea școlilor, veți plăti taxe de ridicare, transport și depozitare, dar și amendă. Iată cuantumul acestora:
- Pentru vehiculele cu masa maximă autorizată până în 5 tone, taxa pentru vehiculele cu masa maximă autorizată până în 5 tone e compusă din 200 lei ridicare, 150 lei transport și 150 lei depozitare/zi. In total: 500 de lei + amendă.
- Pentru vehiculele cu masa maximă autorizată peste 5 tone, taxa pentru vehiculele cu masa maximă autorizată peste 5 tone e compusă din 270 lei ridicare, 200 lei transport și 150 lei depozitare/zi. In total: 620 de lei + amendă.
Plata taxelor se poate face la casierie cu numerar sau card.
V-ar putea interesa și:
- Ai vândut un autoturism și îți vin amenzi. Iată ce trebuie să faci
- Amenzi rovinietă: cât plătești dacă circuli fără
- Prescriere amenzi. În cât timp are loc anularea amenzilor
Amenda pentru parcare neregulamentară
Amenda, care i se va transmite ulterior conducătorului auto, e reprezentată de 4 puncte de penalizare x 165 de lei, în total 660 de lei. Aceasta se poate plăti la jumătate din minim (330 de lei) în termen de 15 zile de la data emiterii.