Ce amendă primești dacă transporți persoane la ocazie / autostop

Autor: EVmarket Romania
4,9K Afișări
transport la ocazie, autostop, calatorii sofer masina drumuri vacanta

Șoferii din România nu au voie să ia persoane străine în mașină la ocazie (autostop) contra cost întrucât greșeala se încadrează la transport ilegal de persoane, iar amenda este foarte mare. Însă, dacă serviciul este gratuit este perfect legal. Iată mai jos de ce.

Legea împotriva autostopului 129/2015 a intrat în vigoare în 2015 pentru a modifica și completa Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Autostopul (transport la ocazie) este reglementat prin Legea Taximetriei

Aceasta stipulează că este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține autorizație taxi.

Cu toate acestea, există o scăpare în lege: poți transporta persoane gratuit.

  1. Transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se execută numai de către transportatori autorizați, care dețin autorizații taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi, sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condițiile prezentei legii, pentru fiecare autovehicul utilizat;
  2. Este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține pentru acesta, după caz, autorizație taxi valabilă sau copie conformă valabilă, potrivit prevederilor alin. (1);
  3. Este interzis transportul public, contra cost, de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone, fără a deține pentru acesta autorizație taxi valabilă, potrivit prevederilor alin. (1), ori altă autorizație valabilă.

V-ar putea interesa și:

AUTOSTOPUL! Cum sunt pedepsiți șoferii care iau pasageri la ocazie!

Persoanele fizice sau juridice care efectuează, în mod repetat, transport public contra-cost de persoane sau de mărfuri, fără autorizații, pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.