Acte necesare schimbare numere auto în 2024

Autor: Cristian Gubandru
Ebro s700, numere rosii, numere rosii schimbare numere auto

Operațiunea de schimbare numere auto în România este destul de simplă și nu costă mult, doar 135 de lei. Online puteți afla ce numere de înmatriculare sunt disponibile.

Românii pot cere la birourile DRPCIV înlocuirea numerelor de înmatriculare cu unele noi, însă au nevoie de câteva acte pentru schimbare numere auto.

Când predați dosarul și vă luați alte numere de înmatriculare, fie ele la rând sau personalizate, polițistul vă solicită să le predați pe cele de pe mașină, deci să le aveți cu voi și să fie curate.

Imagini cu noile numere VERZI pentru mașinile electrice

Pentru a verifica online disponibilitatea unui număr de înmatriculare trebuie să aveți o adresă de e-mail. Sistemul vă va afișa în acel moment dacă numărul este sau nu disponibil, însă vă va trimite și o notificare pe e-mail.

Puteți face mai multe încercări pentru verificare număr înmatriculare/verificare număr auto. Le puteți nota pe toate pe o hârtie pentru a le arăta polițistului la ghișeul de înmatriculări când vă întreabă dacă doriți numere personalizate. Astfel, sunteți siguri că a înțeles corect combinația de numere pe care vreți să o aveți.

Acte necesare schimbare numere auto în 2024:

  1. Cererea solicitantului;
  2. Cartea de identitate a vehiculului în original;
  3. Certificatul de înmatriculare în original;
  4. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  5. Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA) în termenul de valabilitate;
  6. Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).
  7. Dovada de plată a contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi, după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinaţii preferenţiale a numărului de înmatriculare (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife); 85 lei
  8. Actul de identitate al solicitantului, în original;
  9. În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;
  10. Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

V-ar putea interesa și:

Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului.

Un set de numere de înmatriculare preferențiale costă 85 lei. Pentru a afla disponibilitatea numărului de înmatriculare dorit trebuie să faceți câteva încercări online, pe site-ul DRPCIV (Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor).

Există și posibilitatea de a întreba polițistul la ghișeu când depuneți dosarul cu actele de înmatriculare.

V-ar putea interesa și:

Accesând portalul www.dgpci.ro puteți căuta numere de mașini personalizate. Este indicat să găsiți cel puțin două variante disponibile întrucât nu le puteți rezerva, deci există posibilitatea când ajungeți la ghișeu să nu mai fie libere.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn