Acte necesare eliberare certificat fiscal auto

Autor: EVmarket Romania
Acte necesare eliberare certificat fiscal auto

Procedura de eliberare certificat fiscal auto (scoatere din evidență auto se numește acum) s-a simplificat în câteva orașe din România, întrucât mai multe primării au decis ca operațiunea, care ține loc și de radiere auto, să se facă online.

Pentru eliberare certificat fiscal auto aveți nevoie în primul rând de un contract de vânzare cumpărare auto semnat de cele două persoane dacă vânzarea este făcută de către o persoană fizică sau de factură dacă vânzarea este făcută de către o firmă din România.

Acte necesare eliberare certificat fiscal auto online

În București (doar sector 3, 5 și 6), Brașov, Timiș, Constanța, Vrancea, Prahova, pentru eliberare certificat fiscal auto online trebuie să vă faceți un cont pe conectx.net.

Pe platforma ConectX intrați pe Declarații/Solicitări –> Declarație/Cerere nouă –> Taxe și impozite –> Scoaterea din evidență auto (practic operațiunea reprezintă o cerere eliberare certificat fiscal auto către primărie și se numește Declarație pentru scoaterea din evidență a mijloacelor de transport).

Aici completați câmpurile respective și urcați niște copii ale actelor.

Acte necesare eliberare certificat fiscal auto:

Trebuie să încarcați pe platforma ConectX poze făcute cu telefonul mobil la următoarele acte.

 • copie contract de vânzare – cumpărare auto (semnat de ambele persoane) sau factură dacă mașina este pe firmă;
 • copie cartea de identitate a mașinii față – verso;
 • copie act de identitate proprietar
 • copie talon auto (pe verso trebuie să scrie înstrăinat către noul proprietar, data și semnătura)

În online nu mai există o cerere eliberare certificat fiscal auto întrucât pașii, operațiunea în sine, reprezintă acest lucru.

Completați mai multe câmpuri iar la Motivul scoaterii din evidență selectați Înstrăinare. La Act asociat bifați Vânzare. Actul nr.* (puneți orice: un punct, cifra 1, nu contează).

Deși angajații spun că veți avea un pdf cu contractul de vânzare ștampilat electronic în decurs de o săptămână, de regulă în 1-2 zile este gata. În prezent, ștampilele electronice pe contractul de vânzare – cumpărare înlocuiesc un certificat fiscal auto din trecut.

Certificat atestare fiscală online

Pe platforma ConectX aveți și rubrica Certificat atestare fiscală dar nu se referă la un certificat fiscal pentru o mașină, este pentru persoana care are contul, să îl poată elibera dacă are nevoie să demonstreze că nu are datorii.

ConectX oferă multiple instrumente digitale precum identitate electronică, semnătură digitală în cloud, declarații și cereri online, mesagerie electronică, chat certificat, partajarea ecranelor, audio și video conferințe, arhive electronice, plăți electronice, traduceri în timp real și multe altele, toate într-un mediu securizat.

Ce primării eliberează certificat fiscal auto online prin platforma ConectX – România digitală

 • București: Direcția Generală Impozite și Taxe Sector 3, Direcția Impozite și Taxe Sector 5, Direcția Generală Impozite și Taxe Sector 6.
 • Brașov: Consiliul Județean Brașov si Primăria Municipiului Codlea
 • Vrancea: Primăria Municipiului Adjud
 • Timiș: Primăria Municipiului Lugoj
 • Prahova: Primăria Comunei Ariceștii Rahtivani

Acte necesare scoatere din evidențe a mijloacelor de transport la ghișeu:

 • Declarație pentru scoaterea din evidențe a mijlocului de transport
 • Cerere eliberare certificat fiscal auto
 • Contract de vânzare cumpărare sau factură semnat
 • Actul de identitate al vânzătorului (copie + original);
 • Actul de identitate al cumpărătorului – acolo unde este cazul (copie);
 • Cartea de identitate a mijlocului de transport (copie + original);

V-ar putea interesa și:

Ce se întâmplă dacă nu înmatriculezi mașina second-hand cumpărată

Noul proprietar este obligat să notifice autorităților tranzacția într-un anumit timp. În caz contrar, înmatricularea automobilului este suspendată automat. Dacă sunteți oprit de poliție, riscați o amendă de până la 2.900 de lei, reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Legea spune ca „este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată”.

V-ar putea interesa și:

„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în OG nr. 14/2017.

Pentru schimbarea proprietarului auto în România, nu mai este necesar certificatul de autenticitate RAR.

Transcrierea (înstrăinare auto) se face pentru un vehicul achiziționat din România înmatriculat în București sau alt județ. În prezent se face schimbare proprietar auto fără radiere.

Radiere auto în 2023: când poate fi radiat un vehicul? Sunt două feluri de radieri auto: radierea auto fiscală și radierea din circulație. În cazul vânzării autovehiculului / schimbării proprietarului este suficientă radierea fiscală. Nu mai sunteți obligați să faceți și radierea din circulație. De ce? Pentru că la poliție mașina va trece pe numele noului proprietar și, în mod automat, vânzătorul nu mai figurează ca deținător.

Urmărește-ne pe FacebookX și LinkedIn