9,5 MIL de mașini au fost vizate de suspendarea înmatriculării

Autor: Cristian Gubandru
A+A-
Reset
parcare masini hibride, suspendarea înmatriculării, orar parcare,

Începând cu data de 20 mai 2018, când în legislația națională a fost introdusă suspendarea înmatriculării, până la data de 28.12.2022, înmatricularea vehiculelor a fost suspendată în mod automat în 9.500.277 de cazuri.

Când se suspendă înmatricularea

Înmatricularea unui vehicul se suspendă automat ca urmare a expirării inspecției tehnice periodice, cât și ca urmare a neîndeplinirii obligației de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dobândire.

Suspendarea înmatriculării unui vehicul ca urmare a neîndeplinirii obligației de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la dobândire și mențiunile referitoare la înstrăinarea unui vehicul nu pot fi efectuate la cerere, aceste operațiuni fiind efectuate numai ca urmare a notificărilor efectuate de organele fiscale care au operat scoaterea din evidență a vehiculelor.

Ce înseamnă suspendarea înmatriculării

Suspendarea înmatriculării constă în imposibilitatea temporară de a pune în circulație și a utiliza un vehicul pe drumul public. Această operațiune nu reprezintă o radiere din circulație a vehiculului.

În România, este disponibil gratuit serviciul de verificare ITP online pe site-ul Registrului Auto Român (Rarom .ro). Puteți verifica dacă inspecţia tehnică periodică a vehiculului deţinut este înregistrată în baza de date ca fiind valabilă.

Ce este ITP

Vehiculele rutiere înmatriculate sau înregistrate în România pot fi menţinute în circulație numai dacă se face dovada respectării cerinţelor tehnice specifice. Suplimentar, la data expirării sau, după caz, la data anulării inspecţiei tehnice periodice, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului.

ITP: Ce acte trebuie să aibă un șofer și cât costă în 2022

Suspendarea înmatriculării încetează la data la care vehiculul promovează o nouă inspecţie tehnică periodică. Obligaţia efectuării inspecţiilor tehnice periodice precum şi a respectării periodicităţii acestora în funcţie de categoria vehiculului, revine deţinătorului certificatului de înmatriculare/înregistrare.

V-ar putea interesa și:

Inspecția Tehnică Periodică trebuie făcută la fiecare doi ani pentru mașinile care au până în 12 ani și la 1 an pentru cele care au depășit această vârstă. Mașinile de transport persoane, taxi și ride sharing, fac ITP – ul la 6 luni.

Dacă mașina este respinsă de service în momentul în care se face o verificare tehnică auto, șoferul are 30 de zile pentru a repara deficiențele.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare