Brașovul a interzis trotinetele electrice de închiriat. Măsura a fost impusă din cauza nerespectării regulilor de parcare a acestor vehicule, care erau adesea abandonate haotic pe trotuare sau pe carosabil, punând în pericol siguranța pietonilor și a celorlalți participanți la trafic. Operatorii Uber și Bolt au fost obligați să retragă toate trotinetele de pe străzi în Brașov până la o nouă decizie.
Trotinetele electrice nu vor mai fi disponibile spre închiriere în Brașov până când companiile nu vor găsi o soluție pentru a le parca civilizat.
Până în prezent, utilizatorii aveau libertatea de a lăsa trotinetele oriunde doreau, iar stațiile de încărcare și întreținere erau mai mult teoretice.
Comisia de Circulație a impus necesitatea unor stații de parcare dedicate, în scopul de a preveni abandonarea aleatorie a vehiculelor și de a asigura o utilizare responsabilă.
Lipsa unui sistem de gestionare adecvat a dus la o utilizare abuzivă a trotinetelor, acestea fiind adesea vandalizate, aruncate în spații nepotrivite sau amplasate în mod hazardat pe carosabil, punând în pericol siguranța traficului.
În Brașov, serviciul de închiriere a trotinetelor era asigurat de două companii: Uber, cu o flotă de 900 de vehicule și 91 de stații de preluare, și Bolt, cu 500 de trotinete și 48 de puncte de închiriere, scrie Biz Brașov.
Constanța a interzis trotinetele electrice Bolt și Lime
Trotinetele electrice Bolt și Lime (Uber) au fost interzise în orașul Constanța din cauza numărului mare de accidente și a faptului că blocau trotuarele și deveniseră deșeuri în oraș. Au fost găsite trotinete electrice nefuncționale în afara zonei de închirieri fiind considerate abandonate de către companiile care le administrau.
O problemă similară este și în Capitală, unde trotinetele electrice pentru închirieri blochează trotuare, intrări în bloc și mai nou noaptea sunt „parcate” pe partea carosabilă de pe Calea Victoriei, în zona Amzei. Peisajul arată dezolant în București.
Utilizatorii de trotinete închiriate nu respectă legislația: circulă pe trotuare, nu au vârsta corespunzătoare, sunt câte doi pe trotinetă și nimeni nu poartă cască de protecție.