TOP 10 cele mai furate mașini din România

Topul preferințelor hoților de mașini din România: BMW sau Dacia?

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
BMW X5, cele mai furate mașini,

Peste 400 de mașini au fost declarate furate în 2022, reiese din datele înregistrate pe site-ul Poliției Române, din care peste 40 de autoturisme au fost Dacia și cam tot atâtea au fost modele BMW. Față de ultimii ani, numărul furturilor auto a scăzut considerabil, de aproape trei ori.

În trecut, media automobilelor furate zilnic în România a fost de 4-5 vehicule pe zi, iar acum este furată câte o mașină pe zi.

Pe primul loc în topul celor mai furate mașini din România se află modelele BMW, urmate de modelele Dacia și Volkswagen.

Cele mai furate vehicule din România sunt, în general, şi cele mai populare pe piața auto second-hand. Clasamentul celor mai furate mărci auto este similar cu cel al celor mai vândute mașini la mâna a doua.

TOP 10 cele mai furate mașini din România în 2022

1. Dacia – 44 de unități

Dacia Logan a fost cel mai căutat automobil de către hoții de mașini din România în 2022. Mai mult ca sigur hoții au furat sedanul românesc pentru componente: motor sau alte piese de schimb.

În 2022, hoții au furat peste 40 de exemplare Dacia, inclusiv Dacia Dokker, Dacia Lodgy sau modele mai vechi – Dacia 1310, Dacia 1410, Dacia Super Nova. Cele mai multe exemplare furate au fost Dacia Logan, urmate de Duster și Sandero.

Dacia Logan, cele mai furate mașini

Dacia Logan

2. BMW – 42 de mașini

Modelele brandului BMW au fost cele mai furate mașini străine cu 42 de autoturisme declarate furate în România în primele 11 luni din 2022.  Evident, modelele scumpe BMW X5 și BMW X6 au fost cele mai căutate.

BMW X5, cele mai furate mașini,

BMW X5

3. Volkswagen – 40 de unități

Brandul german Volkswagen a fost vizat de hoți în 2022. Cele mai furate modele Volkswagen au fost VW Golf si VW Passat, numărul acestor modele depășind jumătate din furturi. Hoții au preferat modelele vechi Volkswagen Passat, fabricate între 2001 și 2008.

Hoții au furat și modele ceva mai rare – Golf 1 sau VW Bora. Dintre modelele noi lansate, a fost furat un exemplar VW T-Cross.

Volkswagen Golf 5, cele mai furate mașini

Volkswagen Golf 5

4. Audi – 21 de mașini furate

Peste 20 de exemplare Audi au fost furate din parcările din România, majoritatea Audi A4 și Audi A6. Nu putea lipsi limuzina Audi A8 sau SUV-urile Q8 și Q5.

Audi A4, cele mai furate mașini,

Audi A4

5. Ford – 21 de mașini furate

În topul preferințelor hoților, pe un loc fruntaș sunt și modelele Ford. Modelele Ford Kuga, Fiesta, Focus dar și un exemplar Ford Puma au fost printre cele mai furate mașini din parcările din România în 2022.

Ford Kuga, cele mai furate mașini

Ford Kuga

6. Mercedes – 20 de unități

Mercedes-Benz a fost al treilea brand la care s-au gândit hoții. Aceștia au furat peste 20 de exemplare în 2022, majoritatea SUV-uri. Nu a lipsit nici modelul Clasa V de pe lista hoților. Mercedes Clasa A a fost cel mai furat model al mărcii germane în România.

mercedes clasa A, cele mai furate mașini,

Mercedes-Benz Clasa A

7. Opel – 15 mașini furate

Si modelele Opel din România au fost vizate de hoți anul acesta. Opel Astra este cel mai furat model al mărcii germane.

Opel astra, cele mai furate mașini,

Opel Astra

8. Fiat – 10 mașini furate

Fiat Doblo a fost cel mai furat model Fiat în România în 2022. Majoritatea modelelor furate sunt fabricate între 2001 și 2008.

Fiat Doblo

Fiat Doblo

9. Daewoo – 7 mașini furate

Daewoo Matiz și Daewoo Tico au figurat pe lista hoților anul acesta.

Daewoo Matiz

Daewoo Matiz

10. Toyota – 6 mașini furate

Toyota Avensis este cea mai furată Toyota din România în 2022. A fost furat și un Prius fabricat în 2011.

toyota avensis. cele mai furate mașini,

Toyota Avensis

Printre furturile de mașini scumpe sunt și două exemplare Lamborghini Urus, unul galben și altul maro. Cât primesc hoții pe mașinile furate? Sumele sunt destul de mici dacă ne raportăm la valoarea mașinilor. În funcție de cumpărător, aceștia pot primi 10-20% din valoarea mașinii furate. Adesea modelele scumpe sunt comenzi de la cumpărători din țările vecine.

Lamborghini Urus

Lamborghini Urus

Puteți căuta dacă un vehicul este furat în baza de date a Poliției la rubrica autovehicule furate politiaromana.ro/ro/auto-furate.

Ce program cu publicul are Poliţia Rutieră Bucureşti în 2022

Metode preferate de hoții de mașini

  • folosesc dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de alarma
  • forţarea încuietorilor şi a contactului,
  • sustragerea maşinii de la proprietarii care le lasă pornite sau cu cheile în contact.

Cum verifici dacă maşina pe care o cumperi este furată

Verifică dacă seria de caroserie figurează în baza de date a Poliției la rubrica autovehicule furate și în baza de date europeană.

Una dintre cele mai simple metode de a fura o mașină din Europa de Vest este închirierea acesteia de la o companie. Hoții reușesc să aducă în țară autoturismele înainte de a fi declarate către autoritățile din afară.

  • verificați toate actele mașinii pe care doriți să o cumpărați. Acestea trebuie să fie în original;
  • pe actele mașinii, carte și talon/certificat de înmatriculare trebuie să figureze persoana care vă vinde mașina sau trebuie să existe un contract de vânzare cumpărare;
  • nu cumpărați mașini care au doar talonul și o cheie;
  • verificați online sau la RAR înainte de cumpărare dacă mașina este declarată furată;
  • nu plătiți mașina adusă din străinătate până când proprietarul nu vă dă certificatul de autenticitate emis de RAR;
  • certificatul de autenticitate mai atestă și faptul că seriile mașinii corespund cu actele și că mașina nu a fost vândută la dezmembrări în țara de origine, caz în care nu o mai puteți înmatricula;
  • atenție la mașinile cu preț mult mai mic decât piața;

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare