Turcia începe producția SUV-ului electric Togg, prima mașină națională

Autor: EVmarket Romania
togg suv electric turcia

Grupul turc Togg, primul brand auto național, a demarat producția de probă a SUV-ului electric de segment C la uzina din Gemlik, în provincia Bursa, la sud-est de Istanbul. În noiembrie, linia de asamblare va fi pregătită pentru producția de serie. Lansarea pe piață în Turcia este programată pentru martie 2023.

Togg (Automobile Joint Venture Group) se așteaptă să finalizeze calificarea tehnică și certificarea la standardele europene pe parcursul primului trimestru al anului 2023.

Specificațiile primului SUV electric Togg

SUV-ul Togg, primul vehicul produs vreodată de industria auto din Turcia, va fi disponibil cu tracțiune spate, cu un motor electric de 147 kW (200 CP), dar și cu tracțiune integrală cu două motoare care împreună vor oferi 294 kW (400 CP). Cu motorizarea mai puternică, SUV-ul va atinge 100 km/h în 4,8 secunde.

Opțiunile de baterie vor oferi o autonomie de 300 km sau 500 de kilometri. Producția de baterii va avea loc tot la Gemlik prin intermediul asociației sale cu un producător chinez de baterii. Siro va dezvolta și produce baterii Li-Ion NMC.

SUV-ul ar putea costa de la 50.000 de euro pe piața din Turcia.

suv electric togg

Turcii spun ca logo-ul Togg iluminat de pe capotă, o caracteristică de design exclusivă pentru acest model, reprezintă unificarea Estului și Vestului.

În interior sunt patru locuri cu centuri de siguranță integrate, iar ușile se deschid ca o carte datorită unui design care elimină stâlpul central.

Producătorul auto Togg a fost înființat în 2018, ca un joint venture al companiilor Anadolu Grubu Holding, BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret, Turkcell İletişim Hizmetleri, Zorlu Holding și Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia (TOBB).

VIDEO: SUV electric Togg

Producție

Primul model electric Togg ar urma să aibă o producție de 17.000 și 18.000 de vehicule în 2023. Uzina este concepută pentru o capacitate de până la 175.000 de mașini anual, care ar putea fi atinsă în următorii cinci ani. Peste 4.000 de persoane vor fi angajate direct și 20.000 de persoane indirect.

Ce mașini electrice vor construi bulgarii de la SIN CARS în România

Togg își propune să atingă o producție de un milion de unități cu 5 modele de vehicule electrice până în 2030. Toate cele cinci automobile fiind create dintr-o arhitectură comună. Investiția în fabrica Togg este estimată la 3,7 miliarde de dolari pe următorii 13 ani. Uzina este dezvoltată pe o suprafață de 1,2 milioane de metri pătrați.

Deși va folosi aceeași arhitectură, design-urile vor varia. SUV-ul urmează să fie urmat de un sedan, un hatchback în segmentul C, un SUV în segmentul B și o dubă.

Togg va deschide 1.000 de stații de încărcare rapidă în peste 600 de puncte în cele 81 de provincii ale Turciei sub propriul brand, Trugo.

Turcia vrea să aibă peste 4.000 de stații de încărcare mașini electrice, astfel încât să existe puncte de încărcare rapide la fiecare 25 km de drum principal.

Foto: Togg

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare