Review: Mazda MX-30 R-EV, crossoverul „electric” cu autonomie extinsă

Autor: Cristian Gubandru
mazda mx-30 r-ev

Mazda MX-30, primul model electric Mazda, a devenit de puțin timp disponibil cu autonomie extinsă (range extender). Se numește Mazda MX-30 R-EV și poate rula peste 550 de km cu un plin. Și nu vorbim de date WLTP, ci de date reale afișate pe ceasurile de bord pentru că am condus mașina câteva zile. Este o opțiune atractivă pentru cei care caută o mașină propulsată electric și cu autonomie mare.

Japonezii nu au mărit autonomia crossoverului electric MX-30 montând o baterie mai mare, așa cum ne așteptam, au preferat să monteze un generator pentru a produce mai multă energie pentru motorul electric. Generatorul este un motor rotativ, care nu interacționează deloc cu roțile față, nu contribuie la tracțiune.

Evident, când vine vorba de un generator montat pe o mașină, aceasta nu se mai încadrează la electrică, ci la plug-in hybrid, cu toate că Mazda MX-30 R-EV este propulsată electric.

Și dacă te gândești că nu ești destul de prietenos cu mediul când conduci un astfel de plug-in hybrid, totul depinde de cum privești lucrurile. Dacă vrei să fii cât mai ECO, poți să încarci bateria des pentru a nu mai porni generatorul de curent în oraș. Când mașina rulează în modul EV, selectat de lângă schimbătorul de viteze, generatorul este oprit. Acesta va porni pentru a produce curent doar dacă autonomia electrică scade la 1 km.

Poți merge aproximativ 85 de km în modul electric cu Mazda MX-30 R-EV în oraș. Are o baterie de 17,8 kWh, cu încărcare rapidă DC cu 36 kW.

Faptul că pe autostradă pornește generatorul pentru a produce curent, nu contează așa de mult. Poluarea trebuie oprită în orașe. De aceea, mașinile electrice nu au autonomii mari. Această propulsie a fost gândită pentru a fi folosită în orașe. Dar, clienții înțeleg mai greu acest lucru și vor o mașină electrică cu autonomie mare pentru a merge distanțe lungi.

mazda mx-ro rev

Cât rulează electric Mazda MX-30 R-EV

Mazda MX-30 R-EV rulează electric tot timpul. Doar că la drum lung, primii 80 de km vor fi cu energie din baterie, alimentată de la o stație electrică, iar restul de 500 de km vor fi cu energie produsă de un motor generator de 0,8 litri, care funcționează pe benzină. Astfel, Mazda MX-30 R-EV poate merge electric fără oprire până la 600 de km.

Consumul variază în funcție de cum apeși pedala de accelerație și de ce viteză ai. Un consum bun pe care l-am avut în timpul testului a fost de 14,3 kWh/100 km pentru energie și 1-2l/100 km pentru benzină. Aceste cifre nu le vei vedea niciodată împreună pe ceasurile de bord pentru că fie scade consumul de energie și crește cel de benzină, fie crește cel de energie și scade cel de benzină.

Pe autostradă, dacă bateria este descărcată și generatorul de curent este în funcțiune și vrei și să mergi cu 130-140 km/h, consumul crește. Partea bună este că în timp ce crossoverul rulează, cu o viteză bună pentru o mașină propulsată electric, generatorul nu doar produce curent pentru consum, ci reușește și să încarce bateria.

Prin urmare îmi este destul de greu să vă spun ce consum real are o Mazda MX-30 R-EV având în vedere modul ei de funcționare.

Cum deosebiți un MX-30 R-EV de modelul MX-30 BEV? Versiunea PHEV are un logo al motorului rotativ pe aripile față și inscripția e-Skyactiv R-EV pe hayon.

mazda mx-30 r-ev

Motorizare și preț MX-30 R-EV

Mazda MX-30 R-EV are un sistem de propulsie unic cu două motoare:

 • Motor electric cu 170 CP / 260 Nm: Acest motor alimentează roțile mașinii, oferind o experiență de conducere pur electrică.
 • Motor rotativ de 830 cm³ 74 CP / 116 Nm: Spre deosebire de un hibrid plug-in tradițional, unde motorul pe benzină alimentează direct roțile, motorul rotativ din MX-30 R-EV acționează ca un generator pentru a crea electricitate și a extinde autonomia de conducere când bateria este descărcată. Acest lucru înseamnă că MX-30 R-EV oferă în continuare o experiență de conducere electrică, chiar și când bateria este descărcată.

Această tehnologie permite MX-30 R-EV să ofere atât avantajele unei mașini electrice (emisii zero și conducere lină și silențioasă), cât și reducerea anxietății legate de autonomia unei mașini electrice.

Motorul rotativ este semnificativ mai mic și mai ușor decât un motor cu piston convențional de putere similară, ceea ce contribuie la îmbunătățirea distribuției greutății și a eficienței vehiculului. Motorul are o turație constantă și sunetul emis este abia sesizabil.

Prețul de pornire pentru Mazda MX-30 R-EV (PHEV) este identic cu al modelului electric MX-30 (BEV) cu autonomie de 200 de km WLTP (baterie de 35,5 kWh). Costă de la 37.800 euro cu TVA pentru echiparea e-Skyactiv. În funcție de nuanța aleasă pentru caroserie, prețul crește cu 800 de euro.

Modelul de test Mazda MX-30 R-EV este echiparea Edition R și costă 44.200 euro cu TVA.

Pe talon, Mazda MX-30 R-EV este denumit hibrid 01, pentru că are acel motor pe benzină care produce curent. Indicativul hibrid 02 este pentru modelele care au un motor diesel, iar hibrid 03 pentru cele care funcționează pe GPL.

Asigurarea RCA, ca persoană juridică, clasa B0, costă 1.800 de lei pe an la una dintre companiile de asigurări.

mazda mx-30 r-ev

Timpul de încărcare la priză

Bateria de 17.8 kWh poate fi încărcată de la 20% SoC la 80% în aproximativ 25 de minute la o priză DC cu 36 kW.

La o priză AC 11 kW, bateria se va reîncărca complet în aproximativ 50 de minute. Iar la o priză AC 7,2 kW, bateria se va reîncărca complet în aproximativ 1 oră și 30 de minute.

V-ar putea interesa și:

Performanțe electrice

Sunt disponibile trei moduri de condus:

 • Modul de conducere EV pentru a conduce electric fără producție de energie cu ajutorul generatorului;
 • Modul de conducere Normal pentru a conduce electric și a produce energie din când în când;
 • Modul de conducere Charge pentru a rula electric cu generatorul pornit și a încărca cât mai mult bateria. Este recomandat înainte de a intra într-o localitate pentru a avea energie în baterie.

Cum spuneam, mașina rulează electric tot timpul, chiar și când pornește generatorul de curent. Acest lucru înseamnă că nu este cu nimic diferită față de versiunea electrică. Plecările de pe loc sunt rapide, iar mersul este lin și plăcut.

Accelerația de la 0 la 100 de km/h are loc în 9,1 secunde, iar viteza maximă este de 145 km/h.

Suspensia independentă McPherson pe puntea din față și suspensia independentă cu dublu braț pe puntea din spate fac ca MX-30 R-EV să fie o mașină plăcută de condus pe o varietate de drumuri, oferind o călătorie confortabilă, dar și un răspuns agil în viraje.

Interior

interior mazda mx-30 r-ev

Interiorul lui Mazda MX-30 R-EV se remarcă prin designul minimalist și elegant, cu o atenție deosebită la detalii și materiale sustenabile. Liniile curate și simple creează un spațiu aerisit și relaxant.

Consola centrală suspendată contribuie la senzația de spațiu, în timp ce materiale ecologice, precum pluta pe consola centrală și pe mânerele ușilor, contribuie la un design elegant oferind o textură caldă și plăcută la atingere.

Pentru a fi și mai mult pe placul pasagerilor, mașina are o priză de alimentare AC 220V/150W, sub consola centrală, și permite încărcarea diverselor dispozitive precum într-un birou.

mazda mx-30 hibrid

Panoul de instrumente și sistemul de infotainment sunt ușor de utilizat. Sistemul de infotainment Mazda Connect are un ecran tactil clar și receptiv, de 8,8 inch, compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto.

Scaunele bine profilate și volanul reglabil pe înălțime și adâncime, care te ajută să îți găsești poziția perfectă de condus, contribuie la o experiență plăcută la volan.

Interiorul este disponibil în mai multe culori și materiale. Opțiunile de personalizare includ scaune din piele, un sistem audio Bose și un head-up display.

Spre deosebire de majoritatea mașinilor, la acest crossover ușile spate se deschid opus celor față permițând un acces puțin diferit la locurile din spate.

Tehnologii și echipamente

Mazda ne-a obișnuit cu dotări multe în echiparea standard, prin urmare și MX-30 R-EV are multe tehnologii: faruri LED adaptive,  cruise control adaptiv, sistem de frânare automată de urgență cu funcție pentru detectarea pietonilor, senzori de parcare față și spate, Apple CarPlay/Android Auto, Head-Up display, ecran central de 8,8 inch, instrumentar de bord de 7 inch, volan și schimbător îmbrăcate în piele.

Alte tehnologii sunt:

 • Asistență la menținerea benzii de rulare (LDWS)
 • Monitorizare unghi mort (BSM)
 • Alertă de trafic transversal din spate (RCTA)
 • Recunoaștere semne de circulație (TSR)
 • cameră de 360 de grade,
 • volan încălzit
 • Trapă
 • Sistem de sunet Bose

V-ar putea interesa și:

Specificații Mazda MX-30 R-EV

 • Motor electric: 170 CP/260 Nm
 • Baterie litiu-ion de 17,8 kWh (capacitate brută)
 • Autonomie electrică: 85 km WLTP
 • Motor rotativ: 830 cm³ 74 CP/116 Nm
 • Viteză maximă: 140 km/h
 • Accelerație (0-100 km/h): 9,1 secunde
 • Capacitate: 5 persoane
 • Lungime: 4.395 mm
 • Lățime: 1.795 mm
 • Înălțime: 1.555 mm
 • Ampatament: 2.655 mm
 • Greutate 1.800 kg
 • Emisii CO2:  21 g/km (WLTP)
 • Garda la sol: 130 mm
 • Volum portbagaj: 350 de litri / 1.155 litri cu bancheta rabatată
 • Rezervor de 50 litri
Foto: EVmarket.ro
Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare