Mașinile devin din ce în ce mai grele, iar producătorii caută soluții pentru a contracara această tendință. O inovație interesantă vine de la compania britanică Warwick Acoustics, care propune noi difuzoare electrostatice ultra-ușoare pentru vehiculele electrice. Acestea pot reduce consumul total de energie cu până la 5% la o mașină electrică premium.
Warwick Acoustics, specialist în tehnologie audio, a dezvoltat difuzoare electrostatice care, datorită eficienței energetice și greutății reduse, pot extinde autonomia cu aproximativ 32 km pentru mașinile electrice cu baterie de 100 kWh. Testele au fost efectuate pe un prototip Polestar 2.
Aceste difuzoare reduc greutatea și consumul de energie cu până la 90%, ceea ce duce la o creștere a autonomiei vehiculelor electrice. Impactul asupra autonomiei variază, însă, în funcție de capacitatea bateriei și de greutatea vehiculului. Datorită designului lor extrem de subțire, aceste difuzoare pot fi integrate cu ușurință în orice tip de vehicul.
Tehnologia Electrostatic Audio System de la Warwick Acoustics, proiectată și fabricată în Marea Britanie, aduce o revoluție audio în mașină, îndepărtându-se de formatul tradițional al unui difuzor, ale cărui principii fundamentale nu s-au modificat de aproape 100 de ani.
Warwick Acoustics va începe să producă în masă sistemele sale audio electrostatice pentru automobile, care vor debuta pe un automobil de lux la sfârșitul acestui an.
Cum funcționează noile difuzoare ultra-ușoare
În timp ce difuzoarele convenționale se bazează pe interacțiunea dintre bobine și câmpuri magnetice pentru a genera sunet, difuzoarele electrostatice utilizează un principiu diferit.
Acestea au o diafragmă ultra-subțire, încărcată electric, suspendată între două plăci metalice. Atunci când un semnal audio este aplicat, se creează un câmp electrostatic, care determină vibrația diafragmei și, implicit, producerea sunetului.
Sistemele audio tradiționale, datorită complexității componentelor lor mobile, sunt susceptibile la distorsiuni și au o acoperire limitată a sunetului. Difuzoarele electrostatice, pe de altă parte, elimină aceste probleme.
Apple lansează iPhone 16e cu o cameră Fusion de 48 MP
Datorită designului lor, pot fi integrate direct în tetiere, oferind o reproducere uniformă și de înaltă fidelitate a sunetului.
Conform Warwick Acoustics, aceste difuzoare sunt proiectate pentru a acoperi întreaga tetieră, oferind fiecărui pasager o experiență audio optimă, fără pierderi de sunet, indiferent de poziția capului.