TikTok, una dintre cele mai populare platforme de social media pentru crearea și postarea de clipuri video scurte, între 3 secunde și 10 minute, ar putea fi interzis în cele 27 de țări din Uniunea Europeană, inclusiv în România.
TikTok este o rețea de socializare deținută de compania chineză ByteDance. TikTok a fost lansat în China sub numele „A.me” în septembrie 2016 de Zhang Yiming, iar în 2017 s-a extins la nivel global.
În ce țări este interzis TikTok
Aplicația este deja interzisă în țări asiatice precum India, Pakistan, Bangladesh și Azerbaidjan. În SUA, peste 20 de state, armata și congresul au interzis TikTok pe dispozitivele guvernului. O posibilă interdicție în UE ar putea fi catastrofală pentru aplicație. Potrivit statisticilor, circa 85% din utilizatorii de internet preferă conținutul video.
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a fost avertizat de comisarul UE Thierry Breton că aplicația ar putea fi interzisă în țările Uniunii Europene.
Comisarul a declarat clar că UE va folosi toate mijloacele posibile pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor și, dacă este necesar, va interzice aplicația din Uniunea Europeană. UE dorește ca TikTok să respecte toate regulile și reglementările prezentate în Digital Services Act (DSA).
DSA, care a intrat în vigoare în noiembrie 2022, este considerat un standard pentru guvernarea conținutului și a platformei de internet. Acesta prevede multiple sancțiuni descurajatoare, inclusiv o interdicție în UE pentru încălcări repetate ale Legii care pot reprezenta o amenințare la adresa vieții și siguranței cetățenilor UE. Nerespectarea DSA poate duce la amenzi mari de până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a companiei.
Multe prevederi ale DSA se aplică doar platformelor care au peste 45 de milioane de utilizatori în UE. Acest prag aduce platforme celebre precum YouTube, Twitter, Facebook și TikTok sub controlul Legii.
De ce TikTok ar putea fi interzis în 27 de țări, inclusiv România
TikTok discută deja despre politicile privind siguranța datelor, dezinformarea și conformitatea DSA cu UE. Întâlnirile multiple cu managementul de top al companiei au inclus subiecte precum siguranța copiilor, dezinformarea rusă, transparența conținutului politic plătit și GDPR (Regulamentul general privind protecția datelor).
„Nu este acceptabil ca, în spatele funcțiilor aparent distractive și inofensive, utilizatorii să poată accesa conținut dăunător”, spune oficialul european.
With younger audiences comes greater responsibility.
As a platform reaching millions of young Europeans, #TikTok has to fully comply with EU law, notably the #DSA.
I asked TikTok CEO Shou Zi Chew to demonstrate, as soon as possible, not only efforts but results. pic.twitter.com/3B8yGaIQp2
— Thierry Breton (@ThierryBreton) January 19, 2023
Cu peste 3 miliarde de descărcări, TikTok este aplicația numărul unu din lume și cea mai faimoasă printre tineri. Dar originea sa chineză aduce o mulțime de preocupări, în special în ceea ce privește confidențialitatea și siguranța datelor.
TikTok a fost acuzat de obținerea de date și raportarea acestora către autoritățile chineze. Alte probleme includ preocupările legate de dependență, dezinformarea, cenzura conținutului, spionajul, hărțuirea cibernetică etc.
V-ar putea interesa și:
- Cum dezactivăm OK Google și Google Assistant pe Android
- Pe ce telefoane nu mai funcționează WhatsApp în 2023
- Review: Cum filmează o cameră video auto cu funcția Night Vision – Mio MiVue 732
- Review: Am testat un aspirator vertical „fără frontiere” de la Sharp. Nu depinde de prize, poți să aspiri și casa și mașina