Tehnologia holografică 3D va face ca ecranele auto să pară preistorice

Autor: EVmarket Romania
Tehnologia holografică 3D

Aproape orice model de mașină fabricată în prezent are ecrane cu rezoluții bune și un soft care se mișcă rapid. Cu toate acestea, în curând tehnologia 2D va fi de domeniul trecutului pentru că va fi înlocuită de tehnologia holografică 3D. Primele teste ar putea fi făcute anul acesta.

Tehnologia holografică 3D este o inovație care duce imaginile statice la un alt nivel, creând o experiență tridimensională. Spre deosebire de imaginile 2D pe care le vedeți pe ecranele tradiționale, hologramele 3D par să plutească în spațiu liber, permițându-vă să le observați din mai multe unghiuri.

Cum funcționează tehnologia holografică

Tehnologia folosește lumina sau fasciculele laser pentru a înregistra informații detaliate despre un obiect. Apoi, folosind aceste informații, creează o proiecție 3D realistă a obiectului. Spre deosebire de filmele science-fiction, în prezent nu avem holograme care interacționează fizic cu lumea. Totuși, tehnologia poate crea o experiență vizuală foarte convingătoare.

Noua tehnologie va crea un nou sistem de siguranță la bord integrând hologramele 3D, care pot afișa alertele sub forma unor imagini cu aspect tridimensional.

Ecranele sunt unul dintre elementele esențiale de infotainment ale mașinilor moderne și practic niciun model nu este fabricat fără a ține cont de acest sistem, însă acestea pot provoca distragerea atenției în timpul conducerii.

Euro NCAP cere comenzi fizice în mașini pentru a acorda 5 stele

Universitatea din Cambridge a dezvoltat un nou concept de ecran, care integrează tehnologia holografică 3D. Acest sistem depășește o simplă alertă, poate crea o vedere tridimensională a mediului.

Experții au stabilit că software-ul Apple CarPlay este unul dintre cele mai complete în ceea ce privește informațiile și opțiunile de divertisment din mașină. Nu totul este atât de frumos pe cât pare, este și una dintre principalele cauze ale distragerii șoferului: schimbarea unei melodii pe Spotify, o alertă sonoră pe Google Maps sau răspunsul la un apel primit.

Tehnologia holografică va reduce timpul de reacție

Timpii de reacție ai șoferilor au atins cote record, iar sistemele de infotainment sunt parțial de vină. Ecranele au cauzat o întârziere de 57% în timpul de reacție al șoferilor. Datele sunt mai alarmante atunci când ecranul este tactil pentru că mașina parcurge mai mult de 20 de metri cu o viteză de 75 km/h fără ca șoferul să se uite la drum, ceea ce face diferența într-un accident.

Universitatea Oxford și University College London au optat pentru o proiecție transparentă cu care șoferul nu poate interacționa în timpul condusului, dar care nu îi blochează nici vederea asupra drumului.

Sistemul olografic 3D folosește senzori LiDAR pentru a ilumina obiectele din câmpul său vizual și apoi calculează distanța acestora folosind lumina reflectată de ele. Această tehnologie preia date din jurul vehiculului.

V-ar putea interesa și:

Sistemul va folosi date stocate în cloud care vor permite crearea de hărți 3D, legate de informații despre obstacolele de pe drum în timp real. Dezvoltatorii poartă discuții cu Google și se așteaptă ca sistemul să intre în teste anul acesta.

Holograma 3D este o reprezentare tridimensională a unui obiect sau imagine care pare să plutească în spațiu. Oamenii o pot vedea din unghiuri diferite, creând o experiență vizuală realistă.

Tehnologia holografică 3D are potențialul de a revoluționa modul în care interacționăm cu lumea din jurul nostru. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, este posibil să vedem holograme 3D integrate în viața noastră de zi cu zi.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare