Digitalizarea și robotizarea vor aduce joburi noi în România până în 2030. Acestea vor aduce peste 1 milion de locuri noi de muncă în România, apreciază analiștii de la Factory 4.0 & Frames.
Pe fondul schimbărilor fundamentale prin care trece va economia, peste 10 ani vor fi lansate, atât în mediul privat cât și în sectorul public joburi noi, focusate pe creativitate și servicii de suport.
În urmă cu 20-30 de ani, după Revoluție, multă lume visa la o carieră într-o bancă sau într-o multinațională, indiferent de domeniul de activitate. Asta pe lângă cei care sperau la un loc bine plătit la stat, fără prea multă bătaie de cap. De atunci însă, economia a trecut prin schimbări semnificative,.iar joburile de la bancă a devenit nesigure, la fel precum sunt și alte profesii printre care cea de broker, contabil sau de ziarist.
Pe termen mediu, nici jobul la stat nu va mai fi atât de sigur, în condițiile în care multe dintre serviciile de taxe, impozite,.în general relația statului cu cetățeanul, va fi gestionată prin aplicații online.
Joburile viitorului vor necesita aptitudini noi
Tehnologia a adus schimbări semnificative în economie. Putem face plăți și lua credite online, există deja aplicații de contabilitate excelente,.iar massmedia a trecut, în mare parte, în online, ziarele, în forma lor de hârtie. Magazinele de fashion au început să facă mai mulți bani din online,.am ajuns chiar să ne cumpărăm legumele și fructele sănătoase de pe internet.
În ultima perioadă, în spațiul public se vorbește tot mai multe despre digitalizare, despre cloud, roboți și inteligența artificială. La prima vedere, aceste subiecte par să nu ne afecteze direct, însă dacă privești mai atent, vei înțelege că.este vorba despre cum va arăta piața muncii peste 5-10 ani, despre schimbările fundamentale prin care va trece economia.
A patra revoluție industrială a început deja. Industry 4.0 este o realitate, iar schimbările sunt similare celor declanșate de revoluția industrială. Am trecut de la cai și trăsuri la automobile, de la lumânare la curentul electric, de la ziarele pe hârtie la internet. În Industry 4.0, multe dintre joburile actuale vor dispărea.în următorii 10 ani și vor apărea altele care necesită noi aptitudini’’, spun specialiștii Factory 4.0 & Frames.
Joburi de viitor
Potrivit estimărilor McKinsey Global Institute (MCI), la nivel mondial, între 400 și 800 de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute din cauza automatizării până în 2030. Doar cinci la sută din ocupațiile actuale vor fi automatizate. În plus, vor fi create noi locuri de muncă.
Marea provocare, pentru angajatori, guverne și populație, este că multe dintre locurile de muncă viitoare nu.au fost încă definite, unele nici măcar nu au fost inventate. Singura certitudine este că lucrătorii de mâine vor trebui să aibă abilități tehnice și competențe digitale,.completate de o flexibilitate în gândire, pricepere în rezolvarea problemelor, spune Marius Hărătău, managerul FACTORY 4.0.
Focusul pe digitalizare ar putea aduce României 50 Mld. euro
Economia, în 2030, va fi conectată la tehnologie, la internetul 6G, la serviciile cloud. Asta va însemna că angajații vor trebui să știe să folosească calculatorul,.aplicațiile de lucru, să efectueze diferite operațiuni folosindu-se de inteligența artificială.
De la vânzătorul de la magazin la managerul de vânzări, de la angajatul din agricultură la cel.care lucrează în fabrică, activitatea tuturor va fi susținută cu ajutorul roboților,.aplicațiilor software, inteligenței artificială. Să manevrezi un robot care culege cartofii, să lucrezi cu robotul care asamblează mașini, să folosești aplicație online prin intermediul căreia gestionezi relația cu clienții –.astfel de activități sunt deja obișnuite în alte țări și, cu siguranță, vor fi implementate și la noi, spune Adrian Negrescu, managerul Frames.
Gestiunea datelor va genera cele mai multe joburi
Potrivit experților, economia viitorului se va baza, mai mult ca oricând, pe date, iar gestiunea acestora va genera cele mai multe locuri noi de muncă.
De la analiști de date, capabili să interpreteze informațiile, să le folosească pentru creșterea productivității și performanței companiei, la manager de sistem AI, capabili să planifice,.să bugeteze și să gestioneze talentele, resursele și operațiunile companiilor, toate companiile vor avea nevoie de astfel de joburi.
Datele sunt deja folosite în diverse industrii, de la publicitate la utilități și servicii financiare. Sunt tot mai multe companiile care furnizează informații semnificative.bazate pe cantități mari de date complexe și care au mare nevoie încă de acum de specialiști. Pe baza informațiilor furnizate, companiile obțin o mai bună înțelegere, printre altele,.a comportamentului clienților și a tranzacțiilor și își pot eficientiza activitatea și pot accesa noi surse de venituri. Ce este nevoie pentru a te angaja în domeniu? În principal de un curs de specializare,.iar oferte există deja pe piața românească, spune Marius Hărătău.
Foto: Free-Photos from Pixabay
Urmărește-ne pe FACEBOOK