Până în vara anului 2025, în București și în municipiile Bacău, Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara, vor trebui instituite zone cu nivel scăzut de emisii (ZNSE). Astfel, românii vor plăti o taxă de poluare, o taxă auto în funcție de emisii.
Potrivit legii 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă, Bucureștiul și anumite orașe vor trebui să stabilească zone cu emisii scăzute pentru acces. Mașinile cu emisii mari vor plăti o taxă.
Clasele de vehicule în funcția de norma de poluare și tipul de combustibil:
Scopul instituirii ZNSE este de a limita circulația autovehiculelor poluante într-un perimetru definit și în anumite intervale orare, după caz, prin decizia autorităților administrației publice locale.
- clasa 1: vehicule cu norma de poluare EURO 3/III pe motorină și normele de poluare Euro 2/II, Euro 1/I și non euro;
- clasa 2: vehicule cu norma de poluare EURO 4/IV pe motorină și norma de poluare EURO 3/III pe benzină, GPL, GNC și GNL;
- clasa 3: vehicule cu norma de poluare EURO 5/V/EEV pe motorină și norma de poluare EURO 4/IV pe benzină GPL, GNC și GNL;
- clasa 4: vehicule cu norma de poluare EURO 6/VI pe motorină și norma de poluare EURO 5/V/EEV pe benzină, GPL, GNC și GNL;
- clasa 5: vehicule cu norma de poluare EURO 6/VI pe benzină, GPL, GNC și GNL;
- clasa verde: vehicule pur electrice, vehicule cu pilă de combustie cu hidrogen.
Sancțiuni ZNSE
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 300 de lei circulația pe drumurile publice din interiorul ZNSE a vehiculelor care nu respectă prevederile regulamentului local de acces în ZNSE.
Iată textul din legea 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă pentru instituirea ZNSE
Art. 22
(1) În vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei se stabilesc zone cu nivel scăzut de emisie, denumite în continuare ZNSE.
(2) Prin ZNSE se înţelege zona delimitată de către autoritatea publică locală în cadrul căreia se instituie restricţii şi/sau taxare pentru accesul autovehiculelor în vederea îmbunătăţirii calităţii aerului.
(3) ZNSE sunt stabilite de către autorităţile administraţiei publice locale şi sunt aprobate prin hotărâri ale consiliilor locale, hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, respectiv prin hotărâri ale consiliilor judeţene, după caz.
(4) Stabilirea şi aprobarea ZNSE se realizează după cum urmează:
a) pentru aglomerările prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările ulterioare, în termen de maximum 2 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi;
b) pentru orice alte zone şi aglomerări, aşa cum sunt acestea definite în Legea nr. 104/2011, cu modificările ulterioare, altele decât cele prevăzute la lit. a), în termen de maximum 2 ani de la încadrarea în regimul I de gestionare a calităţii aerului înconjurător, în conformitate cu art. 42 din Legea nr. 104/2011, cu modificările ulterioare.
(5) Pentru orice alte unităţi administrativ-teritoriale, altele decât cele prevăzute la alin. (3), autorităţile administraţiei publice locale pot să stabilească ZNSE.
Art. 23
(1) ZNSE se marchează cu indicatoare de către autorităţile administraţiei publice locale, care pot să stabilească regulile şi tarifele de acces al vehiculelor în interiorul acestora.
(2) ZNSE pot fi de două tipuri:
a) ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces, caz în care autoritatea administraţiei publice locale care instituie aceste ZNSE trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul ZNSE;
b) ZNSE pentru care nu se stabilesc tarife de acces, ci doar reguli de acces, caz în care autoritatea administraţiei publice locale care instituie aceste zone nu trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul acestor zone, de exemplu bariere de acces, dar trebuie să asigure controlul aleatoriu al accesului în aceste zone prin intermediul poliţiei locale.
(3) Autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să evidenţieze ZNSE în planurile de mobilitate urbană durabilă şi/sau în planurile de urbanism.
(4) Tarifele de acces prevăzute la alin. (2) lit. a) se constituie venituri la bugetul local al autorităţilor administraţiei publice locale care au instituit respectivele ZNSE.
(5) Sumele anuale constituite venituri la bugetul local al autorităţilor administraţiei publice locale ca urmare a veniturilor obţinute în urma aplicării ZNSE prevăzut la alin. (2) lit. a) se raportează la autoritatea centrală pentru protecţia mediului, până la data de 31 martie a anului următor, pentru anul precedent.
(6) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să aloce în fiecare an fonduri pentru investiţii în proiecte pentru protecţia mediului, în special pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, în sumă totală de cel puţin 75% din totalul veniturilor obţinute în anul precedent din aplicarea tarifelor de acces prevăzute la alin. (2) lit. a).
Art. 24
(1) În interiorul perimetrului ZNSE este permis accesul doar pentru autovehiculele care îndeplinesc cel puţin una dintre următoarele condiţii:
a) respectă standardele de emisii ale zonei;
b) achită tariful aferent zonei, dacă este cazul;
c) sunt exceptate sau beneficiază de reducere de până la 100% de la plata taxei.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică vehiculelor aparţinând sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi vehiculelor aferente serviciilor publice de intervenţie, respectiv vehiculelor care asigură serviciul public de transport de persoane.
Art. 25
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministerul de resort, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii elaborează metodologia de elaborare a regulilor de acces, a modului de aplicare a tarifelor, precum şi a excepţiilor aferente ZNSE, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Art. 26
Accesul în funcţie de emisii, taxele şi excepţiile aferente zonelor cu emisii scăzute se stabilesc de către autorităţile administraţiei publice locale.
Art. 27
(1) Municipiul Bucureşti şi municipiile de rangul I au obligaţia să implementeze până la data de 31 decembrie 2027 sisteme de transport inteligente, precum:
a) sisteme de management al traficului care să prioritizeze circulaţia transportului public;
b) sisteme de management al transportului public;
c) sisteme de planificare a călătoriilor;
d) sisteme de informare a călătorilor;
e) sisteme de constatare a abaterilor;
f) sisteme de bilete electronice;
g) sisteme de management al parcărilor;
h) centre de date urbane/regionale de mobilitate în format deschis, neproprietar.
(2) În cazul existenţei unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru serviciile de transport public sau a unei zone metropolitane ce deţine mandatul pentru serviciile de transport public, prevederile alin. (1) sunt aplicabile tuturor unităţilor administrativ-teritoriale care constituie asociaţia respectivă.
În 2020, a fost instituită pentru scurt timp taxa oxigen, care avea rolul de a reduce poluarea din centrul Capitalei. Bucureștenii trebuiau să plătească vignieta Oxigen. Posesorii de mașini Non-Euro, Euro 1, Euro 2 nu aveau voie să circule în interiorul zonei ZACA, iar pentru a circula în București erau nevoiți să își cumpere vinietă.