ZF a dezvăluit o selecție a celor mai recente inovații și progrese tehnologice în cadrul unității sale de testare din Jeversen, Germania.
ZF consideră că următoarele niveluri ale standardelor pentru siguranță, eficiență și sustenabilitate sunt la îndemână pentru combinațiile cap tractor -remorcă, la nivel mondial.
Noul sistem electric de direcție controlată prin cablu electric completează portofoliul de tehnologii „by wire”. ZF a prezentat tehnologia sa avansată de direcție controlată prin cablu electric pentru puntea față, în cadrul unui eveniment anual global dedicat tehnologiei.
„Noul sistem de direcție complet electric al ZF se află în cel mai actual stadiu al tehnologiei prin cablu electric. Noua tehnologie de direcție controlată prin cablu a ZF reprezintă o condiție preliminară importantă pentru automatizarea avansată a autoturismelor. Această tehnologie va fi aplicată de asemenea și în cazul automatizării autovehiculelor comerciale”, afirmă Wolf-Henning Scheider, Director General Executiv al ZF Friedrichshafen AG.
Tehnologia de direcție controlată prin cablu electric transmite comenzile șoferului către sistemul de direcție exclusiv prin semnale electrice, eliminând legătura mecanică dintre volan și puntea față.
Dezvoltând și mai mult acest principiu, se preconizează că tehnologia „by wire” va juca tot mai mult un rol esențial în toate aspectele ce țin de controlul mișcării autovehiculului – longitudinal, transversal și vertical.
Dezvoltarea tehnologiei pentru viitor presupune ca software-ul de ultimă generație adecvat pentru actuatorii prin cablu să poată fi actualizat pe calea aerului în orice moment. ZF are deja câteva comenzi importante de la clienți pentru noul său sistem de direcție controlată prin cablu.
eMobilitate ZF pentru autovehicule comerciale
„Viitorul mobilității este fără îndoială electric – atât pentru autoturisme, cât și pentru camioane. Din punct de vedere strategic, ZF s-a poziționat foarte bine pentru a susține această transformare de mare anvergură cu o gamă vastă de inovații revoluționare”, a spus Wilhelm Rehm, Membru în Consiliul de administrație, responsabil cu soluțiile pentru autovehiculele comerciale, tehnologia industrială și gestionarea materialelor.
Prezentat în premieră mondială, CeTrax2 este sistemul integrat de transmisie electrică modulară pentru autovehicule comerciale de mare tonaj. Noul sistem îmbină un raport putere vs. greutate favorabil și un design compact, complet integrat, care permite o putere ridicată și susținută de 360 kW și un randament îmbunătățit prin schimbarea treptelor de viteză.
De asemenea, acesta beneficiază de tehnologii de top, inclusiv o proiectare cu înfășurări distribuite tip ac de păr pentru actuatori, un sistem de răcire inovator și un invertor bază de carbură de siliciu, adaptat pe baza expertizei ZF din domeniul autoturismelor. Producția de serie alături de un producător mondial va începe anul viitor.
V-ar putea interesa și:
- Mașina electrică – cum funcționează, cât consumă?
- Baterii mașini electrice: Sfaturi pentru a mări durata de viață
- Degradarea bateriei unei mașini electrice: 12% după 6 ani
- Tesla Roadster: specificații, prețuri, autonomie
- Tehnologii care vor face automobilele electrice și mai bune
- LG Chem trece la baterii fără module
- TOP 10 cele mai vândute mașini electrice în Europa în 2022. Ce SUV-uri sunt pe listă
- ZipCharge prezintă o stație portabilă de încărcare a vehiculelor electrice
ZF a prezentat în premieră mondială SCALAR, o nouă platformă de soluții digitale pentru flotele de autovehicule comerciale care asigură eficiența transportului ca serviciu (Transport-as-a-Service (TaaS)).Reprezintă o soluție de planificare, rutare și repartizare complet automatizată, bazată pe inteligență artificială.
ZF SCALAR îmbină și conectează tehnologiile de la bordul autovehiculelor comerciale și sistemele logistice ale terților cu inteligența artificială. Această platformă vine în ajutorul operatorilor de flote pentru a contribui la îmbunătățirea eficienței operaționale, a sustenabilității, a fiabilității planificărilor și a siguranței pasagerilor. ZF preconizează că SCALAR va deveni un partener indispensabil în industria transportului de marfă și de pasageri.
Soluții complet automatizate
Evidențiind evoluția sa de la producția de componente, la soluții software, ZF va dezvălui, de asemenea, modul în care valorifică soluția sa de coordonare pentru automatizarea parcului auto și soluția sa ADOPT (Autonomous Driving Open Platform Technology) ca interfață de control inteligent pentru a deservi sistemele autonome de control al mișcării autovehiculelor.
ADOPT 2.0 se axează pe aplicațiile de automatizare a parcurilor auto cu viteză redusă de până la 20 de km/h. ADOPT 3.0 se axează pe aplicațiile de tip „hub-to-hub” pentru autostrăzi, cu viteze mai mari de până la 80 de km/h.
Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.