Primăria a montat indicatoarele ZACA. Pe cine afectează taxa?

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset

Publicat pe: 9 ian. 2020 / Primăria București a montat indicatoarele ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului), stabilind un inel care protejează centrul orașului de mașinile Non-Euro, Euro 1, Euro 2 și Euro 3. Așadar, șoferii celor 600.000 de mașini vechi ar trebui să își facă o „hartă” pentru a le evita începând din martie.

Indicatoarele ZACA fac parte din proiectul Oxigen al Primăriei București, care are ca scop reducerea poluării și a aglomerației din zona centrală. Ca dimensiuni, indicatoarele ZACA sunt puțin mai mici decât cele pentru trecerile de pietoni și sunt amplasate de cele mai multe ori lângă acestea. Pe unele străzi au fost amplasate cam sus pentru că acolo a fost loc pentru ele.

Sunt și bulevarde unde nu au fost amplasate la începutul străzii. Spre exemplu, în Piața Victoriei la intrarea pe Calea Victoriei și pe Bulevardul Octavian Goga pe sensul spre Pasajul Mărășești. Indicatoarele ZACA sunt vizibile după ce ai intrat pe acea secțiune și nu mai poți schimba direcția de mers.

Sursa foto: EVmarket.ro (pozele pot fi folosite cu mentiunea sursei)

Fac excepție de la taxa ZACA autovehiculele care funcţionează cu GPL (normă de poluare Euro 3) GNL şi GNC.

Vinieta Oxigen va trebui plătită de toți posesorii de mașini Euro 3, care intră în zona ZACA în intervalul 07:00-22:00, de luni până vineri. În afara acestor ore, în weekend și în sărbătorile legale, pot conduce fără a cumpăra vinietă.

Șoferii care au mașini Euro 4, Euro 5, Euro 6, hibride sau electrice sunt scutiți de la plata vinietei Oxigen în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului.

Posesorii de mașini Non-Euro, Euro 1, Euro 2 nu au voie să circule în interiorul zonei ZACA, iar pentru a circula în București vor fi nevoiți să își cumpere vinietă.

V-ar putea interesa și:

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) este un inel în centrul orașului delimitat de următoarele bulevarde: Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – șos. Pandurilor – șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – str. Știrbei Vodă – str. Berzei – str. Buzești – Piața Victoriei.

Pe aceste bulevarde șoferii cu mașini Euro 3 pot circula fără să plătească vinieta Oxigen.

Vignetele se pot achiziționa pentru o zi, o lună, 6 luni sau un an. Sunt exceptate mașinile instituțiilor statului, dar și cele pentru persoane cu dizabilități, mașinile istorice și motocicletele, mopedele.

Tarife taxa auto București:

  • Non-euro:  15 lei/ zi, 300 lei/lună, 1.100 lei/6 luni, 1.900 lei/an
  • Euro 1:        15 lei/zi, 250 lei/lună,  1.000 lei/6 luni,  1.700 lei/an
  • Euro 2:        15 lei/zi, 200 lei/lună,  900 lei/ 6 luni,   1.500 lei/an
  • Euro 3:           5 lei/zi, 100 lei/lună,  450 lei/ 6 luni,  700 lei/an

Vinietele Oxigen vor putea fi achiziţionate online, din benzinării, prin sms sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei.

Amenzile pentru șoferii care nu respectă leagea sunt între 1.500 și 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști, polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

V-ar putea interesa și:

Cum va fi verificată plata pentru Vinieta Oxigen

Primăria București vrea să verifice mașinile care intră în zona centrală printr-un sistem automat de camere video, care vor verifica plăcuțele de înmatriculare. Vor fi 150 camere în 50 de intersecții.

Camerele ar trebui să dea amenzi celor care au mașini cu normă de poluare sub Euro 2 și intră în zona centrală, dar și mașinilor Euro 3 care nu au plătit vinieta Oxigen.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare