Vinieta Oxigen a fost aplicată din martie 2020 de către Primăria București. Lunile ianuarie și februarie au fost o perioadă de a informa cetățenii. Ulterior, vinieta a fost scoasă.
Cum se verifica plata pentru Vinieta Oxigen
Primăria București verifica mașinile care intrau în zona centrală printr-un sistem automat de camere video, care verificau plăcuțele de înmatriculare: 150 camere în 50 de intersecții.
Camerele trimeteau amenzi celor care au mașini cu normă de poluare sub Euro 2 și intrau în zona centrală, dar și mașinilor Euro 3 care nu plăteau vinieta Oxigen. Din 2021 și mașinile Euro 4 plăteau această vinieta pentru a traversa centrul Bucureștiului.
Vinieta Oxigen trebuia cumpărată doar dacă circulați în centrul Bucureștiului de luni până vineri, în intervalul 07:00-22:00. În weekend și în sărbătorile legale, accesul era gratuit.
Iată ce spunea proiectul de hotărâre adoptat:
- pentru mașinile electrice, hibride sau cu normă de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul este fără restricții pe toate arterele;
- pentru mașinile cu normă de poluare Euro 3, accesul este pemis pe toate străzile municipiului București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aprobă din 2021.
- pentru cele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACĂ), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen
Tarife Vinieta Oxigen București – 1 zi:
- pentru mașinile sub Euro 3 vinieta era de 15 lei pe zi;
- pentru mașinile Euro 3 tariful era de 5 lei pe zi;
Amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei soferilor care nu aveau vinietă. Aplicarea sancțiunilor era făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.
Tarife poluare București – 12 luni:
- non-euro: 1900 lei
- Euro 1: 1700 lei
- Euro 2: 1500 lei
- Euro 3: 700 lei
Vignetele se puteau achiziționa pentru o zi, o lună, 6 luni sau un an.
Categorii de autovehicule exceptate de la Taxa Oxigen:
- mașini electrice și hibrid;
- mașinile istorice;
- scuterele și motocicletele;
- mașinile special adaptate pentru persoanele cu dizabilități;
- mașinile destinate transmisiunilor radio și tv;
- serviciile de ambulanță;
Parcarea pe trotuare în România este interzisă
Zona de Acțiune pentru Calitatca Aerului (ZACA) va fi între: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – sos. Ștefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lanariei – Calea Șerban Vodă-bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie sos.Pandurilor sos.Cotroceni -spl. Independenței – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzești -p-ta Victoriei.