Verificare asigurat RCA: iată cum poți afla online

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset
verificare asigurat, asigurarea RCA

Verificare asigurat/verificare poliță RCA – Pentru a afla valabilitatea poliței de răspundere civilă auto (RCA) a unui autovehicul accesați site-ul aida.info.ro unde puteți face o verificare asigurare rca online, dacă introduceți numărul de înmatriculare (verificare rca online după număr) sau seria de șasiu (seria de caroserie). Seria de caroserie (VIN) este formată din 17 caractere, doar cifre sau litere, fără spații între acestea (excepții: vehicule vechi, al căror VIN poate avea mai puține caractere).

Verificare asigurat online

Pentru a face o verificare asigurat RCA/verificare asigurare auto online trebuie să treceți și data din ziua în care doriți să știți dacă mai are valabilitate polița.

Aida.info.ro va afișa date de început valabilitate a poliței RCA și data de sfârșit valabilitate, precum și compania de asigurări care a emis asigurarea RCA. Ultima zi de valabilitate RCA este cea în care mașina are drept de circulație.

Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă. Pentru informații mai vechi de 5 ani, trebuie să vă adresați asiguratorului/asigurătorilor care au emis polițele de asigurare valabile pentru perioadele căutate.

Tot în baza de date AIDA aflați clasa de bonus-malus la polița RCA. Pentru a obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus-malus (B/M) accesați acest link aida.info.ro. Aplicația vă cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.

V-ar putea interesa și:

Verificare asigurare auto

O altă modalitatea de a verifica valabilitatea asigurării RCA este să completați datele pe un calculator RCA la un broker sau asigurator. Dacă aveți o poliță valabilă, vi se vă spune că vehiculul are asigurare. În caz că a expirat aveți o ofertă de preț asigurare auto. O căutare polițe rca puteți face pe e-mail, în caz că o găsiți pe cea veche.

Proprietarul unui vehicul trebuie să deţină asigurare auto pe toată perioada în care vehiculul este înmatriculat/înregistrat, chiar dacă acesta nu este utilizat.

Dacă un șofer circulă cu RCA expirat fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare a vehiculului.

Amenda este prevăzută la art. 37 alin. (9) din Legea nr. 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Sancțiunile complementare sunt prevăzute la art. 112 alin. (1), litera s, precum și la art. 112, alin.3 din O.U.G. nr. 195/2002 (Codul Rutier).

Dacă dețînătorul vehiculului nu face dovada asigurării după 30 de zile, poliția rutieră dispune radierea din evidența a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.

Emiterea şi comercializarea poliţelor de asigurare RCA false sau falsificate constituie infracţiune și se pedepseşte conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

# verificare rca romania # verifica rca aplicatie # polita de asigurare verificare # verificare rca online # aida rca # cedam # verificare rca # cedam aida # aida info ro # aida asigurari # aida ro # verificare asigurare romania # aplicatie asigurare auto # verificare rca auto # verificare valabilitate rca # valabilitate asigurare auto # asigurare valabila

Știri similare