Utilizarea nisipului va fi interzisă pentru deszăpezire

Autor: EVmarket Romania
utilizarea nisipului drumuri iarna vremea meteo

Utilizarea nisipului, pietrișului, prundișului, zgurii și cenușei, pentru combaterea poleiului și înzăpezirii va fi interzisă. Inițiativa prezentată într-un proiect de lege depus spre dezbatere la Senat, prevede și sancțiuni drastice pentru administrațiile publice care nu vor respecta legea.

Senatorul Vasile Cristian Lungu, cel care a inițiat acest proiect de lege afirmă că, chiar dacă există două acte normative prin care utilizarea nisipului este interzisă, an de an CNAIR solicită ministrului Transporturilor.să semneze ordine prin care exceptează utilizarea nisipului în procesul de prevenire a poleiului și deszăpezire și pentru iarna în curs.

Amenzi pentru utilizarea nisipului pe carosabil

Legea în curs prevede că,  pe timp de iarnă, este permisă răspândirea manuală de materiale antiderapante.și fondanți chimici, numai pe suprafețe foarte mici,.acolo unde nu au acces utilajele prevăzute cu răspânditor de material antiderapant, pe poduri, pasaje, podețe, diguri etc.

Utilizarea nisipului mai ales nespălat aglomerat cu particule fine de praf determină ca acesta să polueze suprafeţele pe care este aruncat cât şi spaţiile înconjurătoare. Acest fenomen se petrecere imediat după uscarea carosabilului.în urma unei ninsori dar mai ales primăvara când din cauza neîndepărtării materialului antiderapant autostrăzile,.drumurile naţionale şi cele din interiorul UAT-urilor arată ca drumuri comunale. Procesul de modernizare a activităţii de prevenire a poleiului şi deszăpezirii este unul care foloseşte metode din anii 1950 deşi avem azi la dispoziţie soluţii mult mai moderne.precum fondanţii chimici: clorura de sodiu, clorura de calciu, clorura de magneziu, etc., spune Vasile Cristian Lungu.

V-ar putea interesa și:

Prin această propunere legislativă se dorește ca prevederile privind interzicerea utilizătii nisipului sub orice.formă să.nu mai poată fi ignorată la nivelul autorităţilor publice centrale şi locale şi exceptată prin ordin de ministru an de an.

Astfel, legea privind alinierea la standardele europene a procesului de prevenire.şi combatere a poleiului şi înzăpezirii pe drumurile şi căile publice din România cuprinde inclusiv sancţiuni semnificative,.respectiv amenzi cuprinse între 50.000 lei și 250.000 lei care se vor aplica administratorului căii ferate, respectiv operatorului sau administratorului drumurilor.

V-ar putea interesa și:

Utilizarea nisipului interzisă aduce o serie schimbări

În urma aplicării interdicţiei utilizării nisipului în acţiunea de combatere a poleiului şi înzăpezirii vor fi schimbări preconizate în următoarele domenii:.

  1.  Reţeaua de canalizare,
  2.  Mediu,
  3. Calitatea carosabilului,
  4. Siguranţa traficului.

Un alt aspect important invocat în aceată propunere legislativă se referă la faptul că, va fi îmbunătăţit aspectul estetic, deoarece autostrăzile,.drumurile naţionale şi cele din interiorul UAT-urilor nu vor arăta niciodată din punct de vedere estetic precum cele din vestul Europei dacă se va continua cu împrăştierea nisipului.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Facebook șInstagram