Modificări fiscale privind utilizarea mașinilor de către angajaţi

Autor: EVmarket Romania

Modificări fiscale privind utilizarea mașinilor de către angajaţii microîntreprinderilor au fost adoptate recent de către Parlament. Printre acestea se numără și excluderea din sfera veniturilor impozabile, pentru veniturile din salarii, a folosirii în scop personal a anumitor vehicule care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice și se află în patrimoniul persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare a microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități.

În prezent, regimul fiscal favorabil existent pentru utilizarea mașinilor atât în scop de serviciu, cât și personal nu poate fi aplicat de către entitățile care nu sunt plătitoare de impozit pe profit.

Noutatea este că aceste avantaje sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor devin neimpozabile și scutite de contribuții sociale și.pentru angajații persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare al microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activități.

V-ar putea interesa și:

Astfel, angajații microîntreprinderilor care utilizează mașina societății și în scop personal nu vor mai datora impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru acest avantaj, fără a exista o limită,.așa cum există în cazul angajaților companiilor plătitoare de impozit de profit (respectiv 50% limita de deductibilitate).

 Cheltuielile pot fi deduse mașinilor sub 3,5 tone

Deducerea cheltuielilor cu autovehiculele se aplică mașinilor cu masa totală maximă autorizată de 3.500 kg și.cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul șoferului. Potrivit Codului Fiscal, dacă acestea sunt folosite și în scopuri personale, deducerea cheltuielilor asociate – combustibil, piese de schimb,.RCA, TVA, diferențe de curs valutar înregistrate că urmare a derulării unui contract de leasing – este limitată la 50%.

V-ar putea interesa și:

Odată cu modificarea Codului Fiscal privind utilizarea mașinii în scop personal de angajații.microîntreprinderilor, Parlamentul a mai adoptat și alte prevederi, referitoare la consolidarea fiscală în cazul grupurilor de societăți,.deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor,.recuperarea TVA plătită la buget pentru facturi neîncasate de la persoane fizice, mai vechi de un an, posibilitatea de a desemna un reprezentant fiscal autorizat pentru obligațiile de TVA, plata.în vamă pentru importurile efectuate de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA și noi beneficii neimpozabile pentru angajați.

Pentru a intra în vigoare proiectul de modificare a Codului Fiscal,.adoptat de Parlament, urmează să fie promulgat de către președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram

Știri similare