Comisia Europeană ia în calcul menținerea emisiilor de CO2 ale autovehiculelor la nivelul standardului Euro 6, fără a mai introduce standardul Euro 7.
Standardul Euro 7 prevedea reducerea drastică a emisiilor auto forțând producătorii de mașini să facă investiții mari în următorul deceniu pentru a reduce poluarea.
Având în vedere că motoarele cu ardere internă vor fi eliminate treptat până în 2035, investițiile pentru norma Euro 7 nu și-ar mai avea rostul.
Potrivit estimărilor Comisiei, înăsprirea standardului de emisii la norma Euro 7 ar putea crește prețurile autovehiculelor, în special pe cele ale camioanelor. Astfel costurile pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare sunt estimate la 304 de euro/unitate, iar pentru camioane și autobuze la 2.681 de euro/unitate.
Care ar fi fost investițiile pentru trecerea la normele Euro 7
Costurile totale pentru producătorii de autoturisme și vehicule utilitare ușoare s-ar fi ridicat la aproximativ 35,5 miliarde de euro, iar pentru constructorii de camioane și autobuze, la 17,5 miliarde de euro.
Standardele Euro reprezintă limitele maxime ale emisiilor poluante pe care autoturismele nu trebuie să le depășească și sunt stabilite de Uniunea Europeană. Limitele au fost coborâte în mod regulat.
V-ar putea interesa și:
- Montarea diferitelor tipuri de anvelope și înscrierea în CIV
- Controale RAR: probleme la aproape jumătate dintre mașini
- Când trebuie înlocuite anvelopele? Cum verific uzura lor
Standardele Euro pentru emisiile vehiculelor au fost introduse pentru prima dată în 1991 cu „Euro 1” pentru autoturisme (simbolizate cu cifre arabe) și în 1992 cu „Euro I” pentru vehiculele comerciale (simbolizate cu cifre romane).
Data când au fost introduse standardele de emisii:
- Euro 1: Ianuarie 1991
- Euro 2: Ianuarie 1997
- Euro 3: Ianuarie 2001
- Euro 4: Ianuarie 2006
- Euro 5: Ianuarie 2011
- Euro 6: Septembrie 2015
- Euro 6d-TEMP (Euro 6.2): Septembrie 2019
- Euro 6d (Euro 6.3): Ianuarie 2021
Toate vehiculele noi fabricate în serie, vândute începând cu septembrie 2015, trebuie să îndeplinească nivelurile de emisii prevăzute de standardul Euro 6/VI.
Euro 6d
Standardele Euro 6.d vor impune mașinilor pe benzină pragul de 85,8 mg/km NOx, iar celor diesel sub 114,4 mg/km NOx.
Euro 6d-TEMP și Euro 6.d sunt standardele pentru măsurătorile RDE. Acestea au același nivel al emisiilor.
V-ar putea interesa și:
- Anvelopele potrivite pentru mașinile de teren, SUV-uri și 4×4. Cum le alegi corect?
- Mituri și preconcepții despre presiunea din anvelope
- Pot utiliza anvelope cu indici viteză mai mici decât cei menționați în CIV?
Procedurile WLTP au fost continuate prin măsurarea emisiilor în condiții de trafic real RDE (Real Driving Emission), care certifică faptul că autovehiculele produc emisii scăzute (NOx și PN – numărul de particule) în comparație cu testele de laborator.
Standardele Euro stabilesc pragurile de emisii pentru gaze poluante: NOx (oxid de azot), CO (monoxid de carbon), particule fine (PM) și hidrocarburi nearse (THC și NMHC).