UE amână standardul de emisii Euro 7 până în 2030, fiind un răgaz pentru producătorii auto care nu vor mai trebui să crească prețurile mașinilor noi. Acum, modele de oraș care au fost scoase din producție, ar trebui să reapară în gamă.
Dacă la sfârșitul anului 2023 s-a decis ca noul standard de emisii Euro 7 să intre în vigoare în 2026 şi cu o reglementare mai relaxată pentru mașinile noi, acum Parlamentul European, care are ultimul cuvânt, a făcut un pas uriaş către amânarea intrării în vigoare a acestui regulament controversat până în 2030. Acesta va fi lansat 5 ani mai târziu decât era planificat.
Review: Mazda MX-30 R-EV, crossoverul „electric” cu autonomie extinsă
Limitele actuale privind emisiile provenite de la autoturisme vor rămâne la nivelul actual până la 1 iulie 2030. Pentru camioane și autobuze, normele de astăzi vor fi menținute până la 1 iulie 2031.
UE începe să vadă că politicile sale sunt atât de restrictive, încât afectează pe deplin cetățenii săi.
Investiția necesară pentru adaptarea motoarelor cu combustie la noile standarde de omologare mai exigente și impunerea obligatorie a mașini electrice, alături de invazia mașinilor chinezești, ar fi un dezastru pentru industria auto europeană.
Potrivit specialiștilor, costurile pentru producători pentru a face mașinile să respecte normele Euro 7 sunt de 4 până la 10 ori mai mari decât cele estimate inițial.
În consecință, propunerea ar crește costurile de producție ale mașinilor cu combustie cu aproximativ 2.000 de euro. Însă, camioanele și autobuzele cu motoare diesel ar fi cu până la 12.000 de euro mai scumpe.
Normele Euro 7 vor impune valori mai mici de NOx mașinilor diesel
Noul standard Euro 7 conține în primul rând reglementări mai stricte privind emisiile pentru mașinile noi diesel, care vor trebui să aibă cel mult 60 de miligrame de oxid de azot (NOx) pe kilometru precum motoarele pe benzină Euro 6.
De asemenea, normele Euro 7 vor cere valori mai mici de emisii vehiculelor grele și autobuzelor.
Cerințe mai stricte vor fi și pentru emisiile de praf fin de la frâne și anvelope.
Emisiile permise de monoxid de carbon (CO) pentru motoarele pe benzină vor fi, de asemenea, reduse la jumătate la 500 de miligrame – aducând limita la nivelul motorinei.
Clase suplimentare Euro 7:
- Categoria Euro 7+: destinată mașinilor care emit cu cel puțin 20% mai puțini poluanți decât prevede noul standard – sau ale căror baterii rezistă cu cel puțin 10% mai mult.
- Categoria Euro 7A: mașini care folosind sistemul de navigație merg electric în zonele ecologice.
- Categoria Euro 7G: mașinile hibride care trec automat la modul electric cu emisii zero în zonele de mediu datorită determinării locației (geofencing).
Categoriile ar trebui să poată fi combinate, de exemplu „7+A” sau „7AG”.
Frânele și anvelopele vor deveni principalele surse de emisii de particule
Frânele și anvelopele sunt „pe cale să devină principalele surse de emisii de particule de la vehicule”. Anvelopele sunt, de asemenea, cea mai mare sursă de eliberare a microplasticului în mediu. Cercetările sunt deja în desfășurare pentru a găsi soluții.
V-ar putea interesa și:
- Ce prețuri au 90 de mașini electrice la vânzare
- TOP 17 cele mai ieftine mașini electrice
- TOP 10 cele mai ieftine SUV-uri electrice
Euro 7 va elimina așa-numitul factor de conformitate, care permite în prezent abateri ale măsurătorilor în timpul utilizării drumului (RDE = Real Driving Emissions). În 2021, a scăzut de la 2,1 pentru Euro 6d-TEMP la 1,43 (pentru motorină de la 168 mg NOx/km la 114 mg NOx/km).
Vânzarea de mașini noi cu motoare cu ardere urmează să fie interzisă în UE începând cu 2035, ceea ce ar însemna încetarea producției și înmatriculării de mașini cu motoare cu ardere. Mașinile care au fost deja înmatriculate nu sunt afectate de cerințe.