TVA-ul a fost redus la 5% pentru instalarea de panouri solare

Autor: EVmarket Romania
autorizatie panouri solare, Casa verde fotovoltaice

Legea care prevede reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru pompe de căldură și panouri solare a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Prin derogare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, scrie TheDaily.ro.

Panourile solare pot fi de două feluri: fotovoltaice sau termice.

  • Panourile solare fotovoltaice transformă energia luminoasă a soarelui în energie electrică.
  • Panourile solare termice captează energia solară și o transformă în energie termică.

Panourile solare fotovoltaice sunt utilizate pentru alimentarea consumatorilor sau pentru generarea de curent electric ce se livrează în rețeaua publică.

Actul normativ pentru stimularea investiţiilor în eficienţă energetică prevede completarea articolului 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Scopul legii este „reducerea consumului de energie electrică și a dependenței consumatorilor față de volatilitatea pieței de profil”.

Conform legii, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

V-ar putea interesa și:

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare