Transportul alternativ poate fi făcut acum și cu maşini cu 9 locuri, inclusiv cel al conducătorului auto. Legea a fost promulgată.
Actul normativ modifică articolul 19 litera a) din OUG 49/2019 privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, în sensul că autoturismele care practică transportul alternativ pot avea maximum nouă locuri, inclusiv locul conducătorului auto.
V-ar putea interesa și:
- Uber România lansează un serviciu mai scump decât UberX
- Bolt introduce opțiunea de a lăsa bacșiș în aplicație
- Uber ajunge în Constanța, al 6-lea oraș în care este disponibil
- Citylink, un nou serviciu de transport cu mașini hibride
În forma de până acum a OUG 49/2019 era stipulat că „autoturismele cu care se efectuează transport alternativ trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a) au maxim 5 locuri, inclusiv locul conducătorului auto”. Acum litera a) a art. 19 are următorul cuprins: „au maxim 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto”.
Inițiativa legislativă, ce aparține unui grup de șapte parlamentari, este destinată modificării art. 19 din OUG nr. 49/2019 privind activitățile de transport altemativ cu autoturism și conducător auto. Astfel, litera a) a art. 19 va avea următorul cuprins: „au maxim 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto”.
Transportul alternativ necesită unele reglementări
Potrivit inițiatorilor, un grup de șapte parlamentari, modificarea era necesară pentru punerea în concordanță a OUG 49/2019 cu prevederile OG 27/2011 privind transporturile rutiere, care stipulează, la art. 3, că autoturismul este definit ca: autovehicul cu cel puțin 4 roți și o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput și construit pentru transportul de persoane, care are cel mult 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto.
V-ar putea interesa și:
- RAR blochează anunțurile cu anularea filtrului de particule
- RAR nu eliberează documente pentru vehicule scoase din uz
- Verificare istoric daune mașini second-hand, serviciu nou RAR
- Vechiul certificat de autenticitate ar putea fi cerut din nou
„Așa cum stipulează preambulul OUG nr. 49/2019, ordonanțele de urgență pot fi adoptate dacă prin reglementările pe care le conțin nu se „prejudiciază”, nu se „aduce atingere”, nu se „antrenează consecințe negative” în domeniile în care intervin. Același preambul precizează că activitățile de transport de tip urban desfășurate prin intermediul platformelor digitale sunt asimilate serviciilor de transport și că prin intermediul actului normativ se dorește asigurarea unui mediu concurențial echilibrat și stabilirea unui regim nediscriminatoriu a modurilor de transport utilizate pentru transportul persoanelor în mediul urban”, au afirmat inițiatorii proiectului de lege.
În opinia acestora, limitarea numărului de locuri la 5, inclusiv conducătorul auto, ar fi dus la discriminări și la îngrădirea accesului la piața transportului alternativ pentru acei posesori de autovehicule care se încadrează în definiția autoturismului așa cum este înțeleasă aceasta de OG 27/2011, motiv pentru care este necesară modificarea literei a) a articolului 19 pentru a reflecta definiția autoturismului și anume, să aibă maxim 9 locuri, inclusiv locul conducătorului auto.
Foto: Free-Photos from Pixabay Urmărește-ne pe FACEBOOK