Baterii noi, în teste, vor dubla autonomia mașinilor electrice

Autor: Dan Vache
baterii, masini electrice, statii incarcare, durata de viata a bateriilor,

Institutul de Știință și Tehnologie din Coreea (KIST) a descoperit o tehnologie nouă de a fabrica baterii pentru mașini electrice, care dublează autonomia și poate încărca rapid peste 80% curent în 5 minute.

Din ce sunt făcute bateriile coreene

Dr. Jung-Hoon Jung și echipa sa de cercetători au realizat un material compozit amestecând siliciu cu amidon și încălzindu-l în ulei. Materialul fabricat în acest fel are o capacitate (360mAh / g → 1.530mAh / g) de peste 4 ori mai mare decât materialul cu electrod negativ pe bază de grafit utilizat în bateriile convenționale. Amestecul este ușor de produs și de comercializat în masă.

După formarea micelelor prin prepararea emulsiilor cu apă, ulei, amidon, siliciu și agent tensioactiv se formează complexul carbon-siliciu prin încălzire și carbonizare.

 

Electrodul pozitiv (+) al unei baterii litiu-ion are o capacitate crescută prin oxid de mangan cobalt nichel litiu, dar electrodul negativ (-) a crescut doar de 1,5 ori în 30 de ani, deoarece grafitul a fost utilizat ca material principal. Pentru a face o baterie de mare capacitate s-a folosit siliciu în loc de grafit pentru a crește capacitatea catodului de patru ori. Acesta este un rezultat care depășește limitele catodului.

V-ar putea interesa și:

Conținut baterii

Bateriile mașinilor electrice folosesc grafit ca principal material catodic. Însă, siliciul, care poate stoca de peste 10 ori mai multă energie decât grafitul, poate fi soluția pentru a dezvolta baterii pentru mașini electrice cu autonomii mari.

Au fost propuse mai multe metode pentru îmbunătățirea stabilității siliciului, dar datorită procesului complicat și costurilor ridicate, grafitul nu a fost încă înlocuit. De aceea, în prezent, siliciul este utilizat în baterii pentru vehicule electrice într-o anumită cantitate (mai puțin de 10%), din cauza expansiunii volumului.

V-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn