Tarife maxime pentru maşinile parcate neregulamentar

Autor: EVmarket Romania
masini abandonate tarife politia locala ridicari auto

Un proiect de lege în dezbatere la Senatul României propune tarife maxime pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului staționat neregulamentar în limitele unor valori maxime. 

Proiectul de lege prevede obligația administrațiilor publice locale sau a administratorului drumului public de a stabili tarife maxime.

Mașini abandonate: Primăria poate vinde mașina în 10 zile

Tarife maxime ridicare mașină

Aceste tarife maxime vor fi împărțite în două categorii, în funcție de masa totală a mașinii:

  1.  cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone inclusiv
    – Tarif maxim pentru ridicare 100 lei/unitate;
    – Tarif maxim pentru transport – 3 lei/km/unitate;
    – Tarif maxim pentru depozitare – 2,5 lei/ora/unitate.
  2.  cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone
    – Tarif maxim pentru ridicare – 150 lei/unitate;
    – Tarif maxim pentru transport – 4,5 lei/km/unitate;
    – Tarif maxim pentru depozitare – 5 lei/oră/unitate.

Inițiativa legislativă mai prevede că aceste tarife maxime pot fi indexate cu rata inflației și se revizuiesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Parcarea pe trotuare în România este interzisă, dar permisă

Tarifele pentru ridicarea, transportul și depozitarea vehiculului staționat neregulamentar sunt stabilite de administrațiile publice locale sau, după caz, administratorul drumului public, în limitele tarifelor maxime. Atât administrațiile publice locale sau, după caz, administratorul drumului public, trebuie să comunice deținătorului vehiculului, la data ridicării, tarifele percepute.

V-ar putea interesa și:

Încălcarea celor două prevederi este sancționată cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni (21 – 100 puncte amendă), cuantumul acesteia fiind de 3.045 – 14.500 lei.

Inițiativa legislativă modifică și completează OUG 195/2002, cunoscută și sub denumirea de Codul Rutier.

Mașinile abandonate pe spațiul public vor fi ridicate după 6 luni

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii Catalin Iliescu, Gabriel Rădulescu și Costin Moise, care consideră că, în prezent, ridicarea mașinilor poate genera situații excesive, prin ignorarea scopului pentru care se realizează acest lucru, respectiv fluidizarea circulației pe drumurile publice.

Considerăm că inițiativa va contribui la împiedicarea apariției de practici abuzive în domeniul ridicării vehiculelor. Considerăm că, pe de o parte, inițiativa va împiedica administrațiile publice locale/administratorul drumului public să deturneze scopul ridicării vehiculului într-unul comercial; pe de altă parte, inițiativa va împiedica sancționarea de două ori a deținătorului vehiculului atât prin amendă, cât și prin tarifele de ridicare, transport și depozitare. Singura sancțiune trebuie să fie amenda, au afirmat inițiatorii demersul legislativ.

Urmărește-ne pe  FACEBOOK

Știri similare