Sondaj BEI: Românii vor o mașină hibridă sau electrică

Autor: Dan Vache
A+A-
Reset

Publicat pe 1 feb. 2022 / Un sondaj realizat de Banca Europeană de Investiții (BEI) cu privire la climă arată că marea majoritate a românilor vor opta pentru o mașină hibridă sau electrică când vor cumpăra o mașină nouă.

A doua parte a Sondajului BEI cu privire la climă din 2021-2022 explorează părerile oamenilor despre schimbările climatice într-o lume ce se modifică rapid.

Rezultatele acestei runde se concentrează pe comportamentul individual al cetățenilor și pe acțiunile pe care le întreprind aceștia pentru a combate schimbările climatice.

  • 78 % dintre români sunt de părere că fac tot ce le stă în putință pentru a combate schimbările climatice în viața de zi cu zi, dar majoritatea consideră că acest lucru nu este valabil și pentru compatrioții lor
  • 81 % dintre cumpărătorii români de mașini declară că, data următoare când vor cumpăra un vehicul, vor alege fie o mașină hibridă, fie una electrică (cu 14 puncte peste media europeană), în timp ce numai 19 % ar opta încă pentru o mașină pe benzină sau motorină.
  • 72 % dintre români afirmă că iau în considerare schimbările climatice când aleg o destinație de vacanță
  • 56 % dintre românii tineri iau în considerare schimbările climatice când își caută un loc de muncă
  • 57 % dintre românii tineri cumpără deja haine la mâna a doua în loc de haine noi

O mașină hibridă sau electrică, mai căutată decât una pe benzină sau motorină

Când sunt întrebați ce fel de mașină vor cumpăra în viitor, 81% dintre români răspund fie o mașină hibridă, fie una electrică.

Acest procentaj este cu 62 de puncte mai mare decât procentajul de români care afirmă că ar cumpăra un vehicul pe benzină sau motorină (19%). Mai exact, 45% ar cumpăra un vehicul hibrid și 36% ar alege unul electric.

bei masina hibrida bei masina

Între timp, 14% din populația totală a României declară că nu dețin un vehicul acum și nu intenționează să cumpere unul (cu un punct peste media UE).

Având în vedere că 81% dintre cumpărătorii români de mașini afirmă că ar alege un vehicul hibrid sau electric, românii par mai înclinați să treacă la noi tehnologii în privința mașinilor față de media est-europenilor (71%), de bulgari (76%) și de germani (52%).

TOP: SUV-uri plug-in hybrid cu prețuri sub 50.000 euro

Mai exact, românii par mai înclinați să aleagă vehicule hibride, 45% dintre cumpărătorii de mașini declarând că următoarea lor mașină va avea tipul acesta de motor. Par mai înclinați să cumpere o mașină hibridă decât bulgarii (40%), est-europenii (42%) și germanii (29%).

În ceea ce privește mașinile electrice, cumpărătorii români de mașini par mai puțin înclinați să opteze pentru tipul acesta de mașină (36%), la fel ca bulgarii (36%). Între timp, est-europenii (29%) și germanii (23%) par să considere mașinile electrice mai atrăgătoare decât românii.

În general, cumpărătorii europeni de mașini au tendința să prefere vehiculele hibride (39%), în timp ce vehiculele pe benzină sau motorină sunt clasate pe locul al doilea (33%), iar mașinile electrice, pe locul al treilea (28% declară că ar cumpăra o mașină electrică).

În timp ce cumpărătorii chinezi de mașini sunt cei mai înclinați să cumpere o mașină electrică (44%), americanii ar alege mai întâi un vehicul hibrid (38%), apoi un vehicul pe benzină sau motorină (33%) și, în ultimă instanță, o mașină electrică (29%).

Peste 30 000 de respondenți au participat la sondaj între 26 august și 22 septembrie 2021, cu un eșantion reprezentativ pentru fiecare dintre cele 30 de țări care au făcut obiectul sondajului.

V-ar putea interesa și:

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene și este deținută de statele membre ale UE.

Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE în Europa și în afara acesteia.

Banca Europeană de Investiții este activă în aproximativ 160 de țări și este unul dintre cei mai mari creditori multilaterali din lume pentru proiecte de acțiuni climatice.

Grupul BEI a adoptat recent Foaia de parcurs a băncii schimbărilor climatice pentru a-și pune în aplicare programul ambițios de a susține cu 1 mie de miliarde EUR investiții în acțiuni climatice și sustenabile din punct de vedere al mediului în perioada 2020-2030 și de a acorda peste 50 % din finanțările BEI pentru acțiunile climatice și durabilitatea mediului până în 2025. În cadrul Foii de parcurs, toate operațiunile noi ale Grupului BEI de la începutul lui 2021 au fost aliniate cu scopurile și principiile Acordului de la Paris.

Ne puteți scrie pe adresa team@ evmarket.ro.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare