Service-uri şi dealeri auto, amendaţi de ANPC

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
Service Consumer Reports evs geometria rotilor, unghi de fugă nealiniat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat amenzi în valoare de 496.500 lei la peste o treime dintre cei 386 de operatori economici, care activau pe segmentul service-urilor auto şi în comercializarea de autoturisme şi piese auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor.

Vrei să vezi cât costă un RCA pentru mașina ta în 2020? Găsești aici cele mai bune prețuri.

123 de Amenzi

Controalele au avut loc în perioada 15 – 19 iunie 2020, iar din rezultatele centralizate reiese că, în urma neregulilor constatate, s-a dispus aplicarea a 134 de avertismente şi 123 de amenzi contravenţionale în valoare de 496.500 lei.

Au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 55.000 lei.

Abateri service-uri:

 • practici incorecte în service-uri: constrângerea consumatorilor să accepte condiţiile contractuale, respectiv a renunţării la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului şi anume, a nu putea ridica autovehiculul reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparaţie aferente acestuia indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparaţie; prezenţa în contract a penalităţilor doar din partea consumatorilor, în judeţele Caraş Severin şi Timiş.
 • lipsa totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare a service-urilor, în judeţele: Bacău, Mureş, Covasna, Harghita, Mehedinţi, Timiş, Olt, Ilfov, Bihor şi Municipiul Bucureşti.
 • prestarea serviciilor de reparaţii auto fără prezentarea informaţiilor referitoare la timpul de realizare a lucrărilor care făceau obiectul devizelor de lucru, folosirea notelor de comandă incomplete sau neeliberarea bonului fiscal pentru lucrările realizate, în judeţele: Mehedinţi, Arad, Caraş Severin, Bihor, Sălaj, Giurgiu, Covasna, Sibiu, Tulcea şi Harghita.
 • lipsa totală sau parţială a precizărilor cu privire la garanţia pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate de service în judeţele: Galaţi, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureş, Covasna, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Satu Mare şi Municipiul Bucureşti.
 • nerespectarea timpului de remediere al defecţiunilor acoperite de garanţie în judeţele: Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj şi Bihor.
 • lipsa totală sau parţială a elementelor de informare-caracterizare de pe eticheta produsului sau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import în judeţele: Hunedoara, Argeş, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Harghita, Arad, Sibiu, Braşov şi Mehedinţi.
 • afişarea tarifelor fără să conţină TVA conform legii în judeţele: Neamţ, Iaşi, Mureş, Covasna, Sibiu, Satu Mare şi Sălaj .
 • lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor şi tarifelor orare (preţurile sau tarifele afişate nu corespund cu cele din deviz, în sensul că sunt mai mici decât cele prevăzute în documentele oficiale, nu sunt aşezate la loc vizibil sau sunt afişate în mod echivoc, fără a avea toate explicaţiile necesare) – în judeţele Vâlcea, Olt, Gorj, Alba, Giurgiu, Teleorman, Braşov, Sibiu, Buzău, Bacău, Iaşi, Covasna, Vaslui, Tulcea, Galaţi, Ilfov, Mureş, Hunedoara, Cluj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Botoşani şi Municipiul Bucureşti.
 • utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice în judeţele: Iaşi, Olt şi Prahova.
 • comercializare de produse cu data ieşirii din uz depăşită sau cu termenul de valabilitate nespecificat în judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Ilfov. Mehedinţi, Gorj, Giurgiu şi Municipiul Bucureşti.
 • abateri privind promoţiile în judeţele: Hunedoara, Arad şi Cluj.
 • nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezenţa devizelor nesemnate de clienţi în judeţele: Satu Mare, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.
 • condiţii insalubre de lucru şi depozitare în judeţul Sălaj.

Dacă ți-a plăcut articolul, urmărește-ne pe Facebook.

V-ar putea interesa și:

Informaţiile publicate de EVmarket.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

………………………………………………………………………………………………………………………

#EVmarket #Cars #Car #ANPC #service #masini #Romania #News #Automotive #ElectricVehicle #EVs #EV #ElectricCar #eMobility #DriveElectric #ElectroMobility #FullElectric #PureElectric #Elektro #ElectricEngine #Masinielectrice #Eco #Electrification

Image by Jens P. Raak from Pixabay

Știri similare