RCA mai scump pentru șoferii care fac accidente grave

Autor: EVmarket Romania
A+A-
Reset
rca format electronic tarifele rca preturile rca city insurance asf axeria iard

Publicat pe: 28 nov. 2020 / Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a supus dezbaterii publice un proiect prin care șoferii care fac accidente grave vor fi penalizați prin creșterea cu 40% (4 clase de malus) a prețului la asigurarea auto obligatorie RCA. 

Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare RCA, în funcție de caz, astfel:
– cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;
– cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății şi a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane.

Dacă proiectul va fi adoptat, un șofer aflat la clasa B0 care ar produce un accident cu victime ar fi penalizat cu 4 clase malus, deci va plăti cu 40% mai mult la următoarea poliță RCA.

Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) şi 8 clase de malus (M). Clasa B0 este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune.

Categoria B0 este valoarea de bază a asigurării RCA pe care o primește un șofer la prima mașină pe care a cumpărat-o. De la B1 la B8 (reducere 50% din preț) sunt reducerile aplicate poliței RCA (bonus), iar de la M1 la M8 (RCA mai scump cu 180%) este penalizarea aplicată peste prețul de bază al asigurării auto (malus).

Șoferii pot afla în ce clasă bonus malus se încadrează dacă verifică în baza de date AIDA, aplicație online pusă la dispoziția asiguraților de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Poliţia locală poate ridica mașinile parcate neregulamentar

Pentru a obţine informaţii despre încadrarea în clasa bonus malus (B/M) accesați acest link aida.info.ro. Aplicația va cere numărul de înmatriculare al vehiculului sau seria de șasiu (numărul de identificare a autovehiculului). Baza de date AIDA afișează informații din ultimii 5 ani calculați de la data curentă.

De asemenea, puteți verifica valabilitatea poliței RCA aici.

V-ar putea interesa și:

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Urmărește-ne pe Google NewsFacebookTwitter șLinkedIn

Știri similare