Programele Rabla Plus și Rabla vor fi reluate și anul acesta, probabil, începând cu martie 2020, a declarat premierul Ludovic Orban. Din declarația premierului, putem trage concluzia că anul acesta o parte din bugetul Programului Rabla va fi alocat şi pentru achiziția de maşini electrice.
„Cel mai probabil în luna martie (…) Rabla Plus va continua. (…) În anul 2019 nu s-au achiziţionat foarte multe maşini electrice, dar o parte din Programul Rabla va fi alocat şi pentru maşinile electrice”, a precizat Ludovic Orban.
Programul Rabla Plus a fost lansat în 2016 și a oferit românilor un bonus de aproximativ 10.000 de euro la achiziția unei mașini electrice și de 4.500 euro la achiziția unui plug-in hybrid. În cei patru ani, au fost vândute prin acest program 2.933 de vehicule ecologice (2.488 mașini electrice și 445 mașini hibrid plug-in).
Premierul mai spune că programul Rabla trebuie să ajute producătorii de mașini din România, Dacia și Ford.
„Vor fi finanţate. Aici este clar că trebuie să dăm acest impuls, în special pentru producătorii din România. Industria auto în România are un procent foarte important din produsul intern brut. De asemenea, asigură o foarte mare parte din exporturile României, or, aici e nevoie de acest stimulent pentru a creşte, practic, producţia internă. (…) ‘, a declarat premierul.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), în 2005, primul an în care a fost lansat programul Rabla, au fost casate 682.304 de vehicule și au fost achiziționate 437.614 unități noi. Între 2005 și 2019, bugetul total alocat a fost de 3,4 miliarde de lei. Cel mai mare buget a fost disponibil în 2019 – 375 de milioane lei.
Ecotichete AFM prin programul Rabla Plus 2019:
– 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric;
– 20.000 lei, dar nu mai mult de 50% din prețul de comercializare, pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km NEDC.
În cazul în care în COC este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, s-au acordat pentru autovehiculul nou electric hibrid care generează maximum 70 g CO2/km NEDC, în regim de funcționare mixt.