În Uniunea Europeană (UE) mai sunt necesare aproximativ 3 milioane de puncte de încărcare publice pentru ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere climatic, în condițiile în care vor exista pe șosele 44 milioane de mașini electrice până în 2030, arată o analiză a Transport & Environment, citată de platforma 2Celsius.
Puncte de încărcare
Cele 185.000 de puncte de încărcare actuale sunt suficiente pentru flota de mașini electrice existentă, dar insuficiente pentru a ține pasul cu piața în creștere.
Pentru finanțarea acestei tranziții este nevoie de 20 de miliarde de euro în următorii 11 ani sau 1,8 miliarde de euro/an.
Transportul reprezintă peste un sfert (27%) din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră al blocului comunitar. Mașinile emit 44% din poluarea din transport și trendul este ascendent.
V-ar putea interesa și:
- Cele mai vândute mașini electrice noi în România vs. Europa
- 30 de mașini electrice la vânzare în România. Prețuri și specificații
- Cele mai ieftine mașini electrice la vânzare în România
Pentru a realiza targetul inclus în Acordul Verde, Europa are nevoie ca 40% din noile mașini care vor circula pe străzile statelor membre să fie zero-emisii până în 2030 și trebuie ca ultimul motor cu combustie internă să fie vândut în 2035, cel mai târziu.
„Romania nu e o mare exceptie. Precum aiurea, investitiile publice in statii de reincarcare or rezolva o problema aproape la fel de mare precum pretul vehiculelor electrice: anxietatea legata de autonomia energetica a vehiculului. Iar aceasta este o problema psihologica ce nu poate fi rezolvata doar cu mecanismele pietei, ci numai urmand rolul educativ si activ al statului. E o investitie cel putin la fel de importanta precum constructia autostrazilor”, sustine Raul Cazan, presedintele 2Celsius.
V-ar putea interesa și:
- Mașina electrică – cum funcționează, cât consumă?
- Mașini plug in hybrid: 10 motive să iți cumperi una
- Adaptarea vechilor mașini la mobilitatea electrică, o soluție?
- Cum să prelungești viața bateriei unei mașini electrice
Reprezentantii T&E noteaza ca revizuirea Directivei pe Infrastructura pentru Combustibili Alternativi este un moment crucial pentru a permite Comisiei Europeana sa-i ajute pe soferi sa-si incarce masinile si sa ajute in acelasi timp afacerile sa profite de valul electrificarii transporturilor. „Directiva urmeaza sa fie revizuita anul acesta si ar trebui transformata in legislatie cu obiective ambitioase”, precizeaza T&E.